Tusentals personer deltog i ljusmanifestationen i Hongkong under tisdagen. Foto: Kin Cheung/AP Photo/TT

30 år sedan massakern på Himmelska fridens torg – hedrades i ljusmanifestation

Uppdaterad
Publicerad

För 30 år sedan, den 4 juni 1989, mejades tusentals protesterande kinesiska studenter ner av militärer i stridsvagnar på Himmelska fridens torg i Peking, Kina. Protesterna handlade främst om demokrati, mänskliga rättigheter och en ökad press- och yttrandefrihet. Under årsdagen på tisdagen hedrades offren.

Det var i centrala Peking i Kina på Himmelska fridens torg för exakt 30 år sedan som tusentals kinesiska studenter dog under en demonstration. Människorna dödades av skottlossningar och blev överkörda av stridsvagnar.

För att hedra offren från massakern hölls en ljusmanifestation i Hongkong. Tusentals personer samlades där. Enligt arrangören var det närmare 200 000 deltagare där, medan polisen uppger att det var 40 000 personer som hade samlats, skriver BBC.

Minnesstunder i två städer

Under tisdagen var minnesstunder i städerna Hongkong och Macau de enda platserna där de var tillåtna. I övriga delar av Kina har alla minnesmakeringar av 30-årsdagen förbjudits.

Hundratusentals säkerhetsvakter och poliser övervakade Himmelska fridens torg i Peking under tisdagen, skriver BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.