Foto: Markus Schreiber/AP/TT & TT

Ai Weiwei: Liu Xiaobo borde vara fri

Publicerad

Den kinesiske konstnären Ai Weiwei sluter nu upp i protesten mot att den svårt sjuke författaren och fredspristagaren Liu Xiaobo fortfarande är fängslad trots att utländska läkare godkänt utresa.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om att den fängslade författaren och fredspristagaren på grund av sin obotliga cancer fått tillstånd att lämna fängelset i Kina för sjukvård. Något som också fick Svenska PEN och Amnesty att kräva fullständig frigivning och rätten till att lämna landet för professionell sjukvård.

Men kinesiska myndigheter tillåter inte att Liu Xiaobo lämnar landet. Däremot flögs två utländska läkare in för att vårda honom på sjukhuset han befinner sig på i Shenyang i nordöstra Kina. Hans tillstånd uppges, enligt sjukhuset, vara kritiskt. Det rapporterar TT.

LÄS MER: Liu Xiaobo får utländsk läkarvård

”Ett fruktansvärt misstag”

Nu sluter också konstnären och aktivisten Ai Weiwei upp i samlingen röster som vill att myndigheterna i landet ska släppa Liu Xiaobo fri.

”Jag tycker att myndigheterna ska släppa honom. Det här är ett historiskt misstag”, säger konstnären i samtal med The Guardian, och fortsätter:

”De måste erkänna att det är ett fruktansvärt misstag. Att offra de bästa människorna i landet – nationens bästa hjärnor – och placera dem i en sådan fruktansvärd situation. Det är vad de fortsätter göra och det är helt oacceptabelt”.

LÄS MER: Svenska PEN: Liu Xiaobo bör friges helt

Känd regimkritiker

Ai Weiwei som känt Liu Xiaobo sedan 1980-talet, säger vidare till The Guardian att hans vän, som kinesiska myndigheter menar försökt omstörta landets styrande kommunistiska parti, är orättvist fängslad och förtjänar rätten att själv bestämma vart han ska medicinsk hjälp.

Liu Xiaobo fängslades 2009 för sin medverkan i det pro-demokratiska manifestet Charter 08 som ställer krav på omfattande politiska reformer i Kina. Han dömdes senare samma år för ”samhällsomstörtande verksamhet” på grund av manifestet och har sedan dess suttit fängslad.

Liu Xiaobo tilldelades Nobels fredspris i sin frånvaro 2010.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer