Foto: TT

Liu Xiaobo får utländsk läkarvård

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och fredspristagaren Liu Xiaobo fick lämna kinesiskt fängelse för att vårdas för sin svåra cancer. Hans familj vädjade om att han även skulle få lämna landet för vård, men myndigheter avslog ansökan. Nu tillåter de utländska läkare flyga in för att vårda Xiaobo.

För drygt en vecka sedan kom nyheten att den fängslade fredspristagaren, författaren Liu Xiaobo fått obotlig cancer. Därmed fick han tillstånd att lämna fängelset i Kina för sjukvård.

Samtidigt lyfte svenska PEN och Amnesty krav på fullständig frigivning och rätten att lämna landet för professionell läkarvård.

Läs mer: Nobelpristagaren Liu Xiaobo villkorligt frigiven

Nekas utresa

Xiaobo är svårt sjuk i levercancer och även hans anhöriga har vädjat om hjälp från utländska cancerspecialister. Kinesiska myndigheter tillåter inte Liu Xiaobo åka utomlands för vård, men nu tillåter de att läkare från Tyskland och USA flygs in för att vårda honom på sjukhuset i Shenyang i nordöstra Kina, där han befinner sig. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Xiaobo cancersjukdom har dock bedömts vara obotlig.

Läs mer: Svenska PEN: Liu Xiaobo bör friges helt

Känd regimkritiker

Liu Xiaobo dömdes till elva års fängelse 2009 för ”samhällsomstörtande verksamhet”. Han är en av de mest kända regimkritikerna i Kina och var bland annat en av författarna bakom Charta 08 – ett manifest med krav på långtgående politiska reformer i Kina.

Xiaobo deltog även i protesterna vid Himmelska fridens torg 1989.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.