Författaren och aktivisten Liao Yiwus föreställning på Berliner ensemble. Foto: SVT

Ai Weiwei om Liao Yiwu: ”Jag gillar verkligen inte honom”

Uppdaterad
Publicerad

På senare år har många kända kinesiska dissidenter fått en fristad i Berlin. Som konstnären Ai Weiwei, poeten Liu Xia och författaren och aktivisten Liao Yiwu. Men det betyder inte att de gillar varandra. 

Liu Xia, fredspristagaren Liu Xiaobos änka, kom till Berlin 2018 efter direkt inblandning av Angela Merkel. Och Liao Yiwu är mannen som gjorde en naken protest utanför Stockholms Konserthus under nobelprisutdelningen 2013.  

– Det där var en riktigt ärofull erfarenhet. Jag tog mig över hela torget, och upp på avsatsen. Under Nobelprisets mer än 100-åriga historia var det visst ingen som hade näckat där, minns han med ett leende. 

Sprang naken över torget

Året innan hade Mo Yan fått Nobelpriset i litteratur. Och då var Liao Yiwu också utanför prisutdelningsceremonin tillsammans med sin vän konstnären Meng Huang, som sprang naken över torget i protest mot priset. Det året behöll Liao Yiwu rocken på.

I Berlin finns kinesiska konstnärer, författare och poeter.

– Som Ai Weiwei, och Liao Yiwu, och andra, som poeten Yang Lian, och många mindre kända dissidenter, säger journalisten och aktivisten Su Yutong.

Inte en samlad kraft

Su Yutong har vittnat inför amerikanska kongressen, tillsammans med svenska Angela Gui, om Kinas försök att tysta kritiker utomlands. Hon berättar att de kinesiska aktivisterna i Berlin är en grupp med många problem.

– Gruppen är varken levande eller samlad.

Konstnären Ai Weiwei har sin studio i Berlin, men den senaste tiden har han pratat om att flytta till Storbritannien. Han tackar nej till SVT:s intervjuförfrågan när han får reda på att vi redan har intervjuat Liao Yiwu. Liao Yiwu och Ai Weiwei kommer nämligen inte överens. Under ett framträdande i samband med ett boksläpp samma kväll får Ai Weiwei en fråga om relationen till Liao Yiwu, och han svarar: “I really don’t like that guy.”

– Herr Liao Yiwu har kritiserat Ai Weiwei öppet i pressen. Han har kallat honom för “Kommunistpartiets röda ättling”. De har ofta den här typen av dispyter. Så när det gäller dissidentgruppen i stort så blir vi ju splittrade. Vi är inte en samlad kraft.

Ganska så besviken

Su Yutong är nära vän med både Liao Yiwu och Ai Weiwei, och beundrar och respekterar båda två.

– Jag är lite besviken, eller, ganska så besviken på de kinesiska dissidenterna som grupp. Men jag respekterar flera av mina föregångare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.