Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här drar ned Dreamhack i skiten”. Se hur spelreklamen i sändningarna från Dreamhack görs, och hör kritiken mot festivalen från Spelberoendes Riksförbund. Foto: ESL Faceit Groupd/TT

Flera Dreamhack-turneringar sponsras av illegalt ryskt spelbolag

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Dreamhacks e-sportturneringar sponsras av det kontroversiella ryska spelbolaget 1xBet, som förbjöds i Sverige redan 2020.

1xbet är svartlistat i flera länder, anklagas för omfattande illegalt spel och har kopplats till betting om matcher med minderåriga spelare.

Turneringarna på Dreamhack i Jönköping och Stockholm är populära, saknar åldersgräns och lockar såväl publik på plats som hundratusentals tittare i livesändningar online.

Sen 2023 har de svenska turneringarna sponsrats av det ryska spelbolaget 1xBet, som förbjöds i Sverige 2020 för att ha verkat utan spellicens.

1xbet omges av flera kontroverser (se faktaruta). De är förbjudna i en lång rad länder och har kopplats till illegal vadslagning om ungdomsidrott och tuppfäktning.

Dreamhack nekar ansvar

Dreamhack vill inte ställa upp på en intervju med SVT. De svarar i ett mejl att turneringarna inte anordnas av dem, utan av ESL Faceit Group (EFG). Reklamen för sponsorn syns bara i dessas livesändningar.

”Dreamhack arbetar inte med några bettingpartners, däremot är det möjligt för e-sportsändningar av EFG”, skriver företaget i ett mejl.

Men när SVT kontrollerar den uppgiften visar det sig att EFG och Dreamhack är samma bolag, de slogs samman 2020. En av turneringarna som sponsras av 1xbet hette tidigare Dreamhack Open.

”Följer lagen”

Det skulle vara olagligt att marknadsföra 1xBet inne på festivalen. Reklamen är därför placerad i sändningarna från Dreamhack. I en av dessa från 2023 satsar programledarna på matcher, omgivna av 1xBet-logotyper. Omedelbart efteråt intervjuar man minderåriga besökare på Dreamhack, och uppmanar dem att se turneringen.

Dreamhack menar att då sändningen görs av deras tyska bolag, och har publik från fler länder än Sverige, så är den svenska spellagen – som förbjuder 1xBet-reklam – inte gällande.

”1xBet syns inte på evenemanget, därför har vi tagit vårt ansvar”.

Ung publik

Dreamhack saknar åldersgräns och välkomnar barn och unga. Kulturnyheterna frågar om de kan säkerställa att deras unga målgrupp inte ser sändningarna, och exponeras för spelreklamen.

”Det är varken tekniskt eller juridiskt möjligt för Dreamhack att kontrollera vad individer väljer att konsumera för innehåll på internet.”

Om Dreamhack och turneringarna

Spelfestivalen Dreamhack är ett av världens största event för tv-spel och e-sport, och grundades i Sverige 1994. Idag är det en internationell koncern med huvudkontor i Tyskland.

2020 slogs Dreamhacks bolag samman med med e-sportarrangören ESL – Electronic sports league. Dreamhacks e-sportturneringar bytte då namn eller ersattes av ESL, Dreamhack Open blev exempelvis ESL Challenger.

Det är Counter Strike-tävlingarna ESL Challenger och ESL Impact som sponsras av 1xbet i Sverige. De äger rum på Dreamhack i Jönköping och Stockholm.

Dreamhack och ESL är idag varumärken i det gemensamma bolaget ESL Faceit group, som ägs av Saudiarabiens statliga fond.

Kontroverserna kring 1xbet

1xbet grundades i Ryssland och drivs med en spellicens från Curacao i Västindien. 2021 blev tre ryska män internationellt efterlysta av Ryssland för ekobrott, och ska enligt ryska myndigheter grundat 1xbet och genererat sex miljarder kronor genom illegalt spel. 1xbet har numera sitt kontor på Cypern.

1xbet är förbjudna i en lång rad länder, däribland Sverige, och har återkommande anklagats för att agera i länder utan tillstånd.

I en granskning av Sunday Times 2019 framgick att 1xbet erbjöd vadslagning om tuppfäktning och matcher med minderåriga. Efter detta avslutade fotbollslagen Chelsea, Tottenham och Liverpool sina sponsoravtal med spelbolaget, som även förlorade sin licens i landet.

2022 förlorade 1xbet ett rättsmål mot ett hundratal spelare som krävde spelbolaget på 9,3 miljoner i obetalda spelvinster.

2023 anlitade 1xbet en rysk porrstjärna som ”brand ambassador”.

SVT har förgäves sökt spelbolaget 1xBet.

Källor: Spelinspektionen, Sunday Times, The Guardian, Josimar, Foundation representation of victims of online gaming.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.