Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det svenska förbudet mot 1xbet-reklam gäller inte Dreamhacks turneringar, menar festivalen. Hör Dreamhacks förklaring, och se reaktionen från Spelberoendes riksförbund. Foto: TT/SVT

Hård kritik mot Dreamhack för spelreklam: ”Betting och barn hör inte ihop”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Dreamhacks e-sportturneringar i år är sponsrade av ett kontroversiellt ryskt spelbolag, som är förbjudet i Sverige.

Nu får den populära festivalen hård kritik från Spelberoendes Riksförbund, som menar att spelreklamen ökar riskerna för unga att fastna i beroende.

Turneringar på spelfestivalen Dreamhack i Jönköping och Stockholm sponsras av det kontroversiella ryska spelbolaget 1xbet, som har förbjudits i Sverige.

Nu får Dreamhack kritik av Spelberoendes Riksförbund, som menar att det är djupt olämpligt att Dreamhack – som välkomnar barn och unga – accepterar den här typen av sponsorer.

– Det är fullständigt olämpligt och borde inte få förekomma överhuvudtaget. Betting och barn hör inte ihop, säger Emil Abrahamsson på Spelberoendes riksförbund.

Spelberoendes Riksförbund har sett en stark koppling mellan just unga gamers och de som senare fastnar i ett spelberoende.

– Vi har sett ett ökande hjälpsökande från yngre målgrupper senaste åren, så detta är djupt, djupt olämpligt, säger han.

Dreamhack: Det är lagligt

Dreamhack skriver i ett mejl att de följer svensk lag genom att inte göra reklam fysiskt på festivalen, utan i livesändningarna av turneringarna som har hundratusentals internationella tittare.

Dreamhack menar också att då sändningarna görs under ett annat varumärke, ESL, så har festivalen inte ansvar för innehållet – trots att ESL och Dreamhack ingår i samma bolag.

Varumärket Dreamhack är emot alla former av spelreklam, fortsätter man.

”Dreamhack ser allvarligt på spelmissbruk och står bakom alla initiativ som är inriktade på att stoppa marknadsföringen av bettingplattformar”, skriver de i ett uttalande.

– Det blir ganska skenheligt att man med ena handen säger att man är emot den här typen av spelbolag – och sen tar emot mängder av pengar från dem med den andra, säger Emil Abrahamsson.

– De borde se över detta och faktiskt ta någon form av ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.