Foto: Sophia Kembowski/TT

Konstnären Ai Weiwei klipptes bort ur romantiskt drama

Publicerad

Producenterna bakom filmen Berlin, I love you, klippte bort den kinesiske konstnären Ai Weiweis bidrag, det rapporterar Hollywood reporter. Anledningen ska ha varit att filmens finansiärer oroat sig för att konstnärens deltagande skulle göra att filmen blev svår att lansera i Kina.

Det romantiska dramat Berlin, I love you består av tio kortfilmer regisserade av lika många regissörer som utforskar konceptet av kärlek. Samtliga delar utspelar sig i Berlin och hör till filmskaparen Emmanuel Benbihys senaste kärlekstematiska filmer med samma uppbyggnad, som New York, I love you, Paris, I love you och Tblisi, I love you.

Men Ai Weiweis bidrag, som handlar om konstnärens relation med sin sexårige son i Berlin, ströks ur den sista versionen. Bakgrunden är att filmens finansiärer ska ha ansett att Weiweis deltagande skulle göra det svårt att lansera den i Kina, skriver Hollywood reporter.

Blev inte utvald

I en intervju med den tyska kanalen Deutsche Welle kommenterar konstnären händelsen, rapporterar TT.

– Att mitt bidrag togs bort beror på att min politiska status skulle göra det svårt för produktionen att säkra finansieringen, säger Ai Weiwei i intervjun.

Enligt Ai Weiwei ska också filmens producenter rekommenderats att plocka bort Ai Weiweis del för att den skulle få tävla på Berlins filmfestival. Filmen blev dock inte utvald – men enligt festivalen ska det inte bero på kontroversen kring konstnären.

Däremot hävdar producenten Claus Clausen att festivalen uppmanat dem till att ta bort Ai Weiweis segment i filmen.

– Vi var tvungna att välja. Vi ville inkludera Ai Weiweis bidrag, men vi kunde inte göra det, säger han till Deutsche Welle.

Kritisk mot regimen i Kina

Ai Weiwei har länge varit en uttalad kritiker till den politiska regimen i Kina. Han har sedan slutet av 1970-talet belyst orättvisor och korruption genom sin konst, vilket har medfört att han har fängslats, fråntagits sitt pass och förföljts och övervakats av staten.

Utöver Ai Weiwei i Berlin-filmen finns också regissörer som Dennis Gansel, Peter Chelson och Massy Tadjedin med på listan över de som bidragit. I filmen medverkar även skådespelare som Helen Mirren, Kiera Knightley och Luke Wilson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer