Svenska Akademins ekonomichef gjorde en mångmiljonvinst efter att ha tilldelats en attraktiv hyresrätt på Södermalm i Stockholm. Foto: TT

Akademiens ekonomichef gjorde mångmiljonvinst på bostadsaffär

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademiens ekonomichef gjorde en reavinst på runt tio miljoner kronor efter att ha tilldelats en stor, attraktiv hyresrätt i centrala Stockholm av Svenska Akademien. Våningen gjorde att hon och hennes man kunde sälja sin villa. Sammanlagt har fem av akademiens nuvarande chefer tilldelats attraktiva bostäder.

Svenska Akademiens ekonomichef är även ansvarig för Akademiens juridiska frågor. Hon och hennes man fick i augusti 2016 ett hyreskontrakt på en våning på Mariatorget i Stockholm.

Våningen på 164 kvadratmeter ligger i en fastighet som Svenska Akademien äger. Därmed kunde hon och hennes make sälja sin villa i Stockholmsområdet med ett utgångspris på drygt tio miljoner kronor. En villa de köpte för 860.000 kronor för snart 30 år sedan.

När SVT Nyheter och Kulturnyheterna ringer henne och frågar om lägenheterna svarar hon att alla frågor om det går via ständige sekreteraren Sara Danius. Hon i sin tur hälsar via sin sekreterare att Akademien inte tänker kommentera lägenheterna så länge den advokatutredning Akademien initierat kring den senaste tidens affärer pågår.

Fem chefer fick lägenheter

Men ekonomichefen är inte den enda Akademichef som fått attraktiva lägenhetskontrakt av Akademien. För närvarande bor totalt fem av Svenska Akademiens chefer i hyresrätter som ägs av Svenska Akademien.

Akademiens IT-chef har fått ett hyreskontrakt vid Mariatorget. Även det skedde 2016. Akademiens intendent och fastighetschef bor i en attraktiv lägenhet på Djurgården, samma fastighet där akademiledamoten Kjell Espmark bor.

Dessutom bor en redaktör på Svenska Akademien i en vindslägenhet som Akademien äger. I samma lägenhet bodde den tidigare kansliansvarige.

Ännu en våning på Mariatorget

Vd:n för Akademiens förvaltningsbolag Akademiinvest, Ulf Fahlgren, har också tilldelats ett attraktivt hyreskontrakt av Svenska Akademien.

Han fick 2012 en våning på 189 kvadratmeter på Mariatorget. Han ägde vid det tillfället en stor bostadsrätt i Vasastan i Stockholm. Fahlgrens lägenhetsaffär uppmärksammades i somras av Aftonbladet.

Vet du mer? Kontakta reporter Simon Sarnecki (simon.pollack.sarnecki@svt.se) eller Knut Kainz Rognerud (knut.rognerud@svt.se).

  1. Har syftet med köpen av de exklusiva bostadsfastigheterna varit att gynna egna ledamöter och anhöriga?  
  2. Enligt stadgarna är Akademiens syfte att arbeta för att ”uppå Svenska Språkets renhet, styrka och höghet”. I vilken mån bidrar lägenhetsfördelning till akademiledamöters familjemedlemmar till det syftet?  
  3. Vem är ansvarig för hyreskontrakten i Akademien? Är det fastighetschefen, vd:n för förvaltningsbolaget eller Akademiens ledamöter? I vilken mån uppstår jäv när dessa personer själva får lägenhetskontrakt? Har det funnits jävsituationer?  
  4. Vilken hyra betalar ledamöter, deras barn och anställda som bor i Akademiens fastigheter? Och i vilken mån är detta en löneförmån som är skattepliktig?  
  5. Enligt Stockholms stads bostadsförmedling ska alla privata privata fastighetsägare lämna hälften av sina hyreslägenheter till bostadskön. I vilken utsträckning har detta skett?  
  6. Vilka regler har Akademien kring lägenhetsfördelningen och varför vill Akademien inte redovisa eventuella regler?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.