Författaren och programledaren för SVT Idévärlden Daniel Sjölin anser att det är dags för en förändring inom den Svenska Akademien. Foto: TT

Daniel Sjölin: ”En klubb för inbördes belöning”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens avslöjanden kring den Svenska Akademien skadar inte bara anseendet för Akademien utan för hela det svenska kulturlivet, menar författaren och programledaren för SVT Idévärlden, Daniel Sjölin.

– Man har ett oändligt uråldrigt system för att hantera saker som vi uppfattar som jäv. Det går inte längre, säger Daniel Sjölin.

SVT Kulturnyheterna och SVT Nyheter har visat att Akademien delat ut exklusiva lägenheter till sina egna ledamöter och deras anhöriga.

– Det är en sak att en ledamot får en fin lägenhet. Vi behöver inte stirra avundsjukt på att det är 120 kvm där och där, men när man där emot har skaffat det till sina anhöriga då har man passerat vår tids anständighetsgränser för länge sen. Då är man inte längre en klubb för inbördes beundran utan för inbördes belöning, säger Daniel Sjölin.

Kulturprofilen

”Inte deras egna pengar”

Han understryker också att medlen Akademien förvaltar inte ska användas lättvindigt. 

– Det är faktiskt inte deras egna pengar. Det här är pengar som den Svenska Akademien har förärats att förvalta i ett gott syfte, och att de tolkat det här syftet till att gälla deras anhöriga det vittnar om någon form av narcissism. 

Bräckligt förtroende

Enligt Daniel Sjölin bygger förtroendet för en akademi, utan någon samtida förvaltningsmässig förankring eller transparens, på vårt förtroende för ledamöterna.

– Den lever på vår tilltro till de här människornas oförvitliga kärlek till litteraturen och konsten. Inte att det är förälskade i sina egna positioner, i sin egen makt, i sina vänner och sin prestige – men det är tyvärr det vi ser exempel efter exempel på nu, säger Daniel Sjölin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturprofilen

Mer i ämnet