Börshuset och den skylt som sattes upp på ”klubben” efter DN:s avslöjande. Foto: TT/SVT

Akademien har delat ut miljonbelopp till dem som framträtt på ”klubben”

Uppdaterad
Publicerad

Kopplingarna mellan Svenska Akademien och den så kallade klubben har påtalats flera gånger i rapporteringen kring kulturprofilen som anklagas för övergrepp. Akademien internutreder just nu det ekonomiska inflytandet mannen haft över klubben.

Från 1994 och framåt har Svenska Akademien delat ut minst 4,7 miljoner kronor till dem som framträtt på klubben i form av priser.

I en antologi som samlat 82 personer som framträtt på klubben 1990 – 2006 har över en tredjedel, 32 personer, någon gång mottagit priser av Akademien. Flera av dem i hundratusenkronorsklassen.

Förra veckan avslöjade Dagens Nyheter att 18 kvinnor anklagat en kulturprofil för övergrepp. Mannen, verksamhetsledare för kulturlokalen ”klubben”, har nära band till Svenska Akademien och beskrivs som någon man vill ”hålla sig på god fot med” för att få en chans till att få tillgång till Svenska Akademiens prispengar.

Kulturprofilen

– Hans makt är svår att mäta, men den känns. Jag vet inte vilka konsekvenser det faktiskt skulle få att ha honom emot sig. Men jag kan inte ta risken, sa en av de kvinnor som anonymt anklagat mannen för övergrepp till DN.

Akademien granskar kulturprofilens inflytande

Svenska Akademien gick några dagar efter avslöjandet ut med att de ska kapa alla ekonomiska band till mannen, inklusive det verksamhetsstöd han mottagit.

”Beslut har också fattats om att genomlysa Svenska Akademiens tidigare samröre med denne man och särskilt granska om denne har haft något inflytande, direkt eller indirekt, på Akademiens utdelning av priser, stipendier och finansiering av annat slag, samt även utröna om han påverkat Akademiens arbete i övrigt”, meddelade Svenska Akademien.

Klubben har varit ett nav för Akademieledamöter och kulturpersonligheter sedan 80-talet.

Utöver Nobelpriset i litteratur delas ytterligare miljontals kronor ut i stipendier och priser av Svenska Akademien och många av de författare och kulturutövare som läst på klubben har också fått priser av Akademien, flera av dem i hundratusenkronorsklassen.

Miljoner i prispengar

I en antologi med texter och framföranden från klubben som sträcker sig från 1990 till 2006 finns 82 personer med i förteckningen över minnesvärda deltaganden på klubben.

Bland dessa finns sju personer som i dag är ledamöter i Akademien och en tidigare ledamot som är avliden. 32 personer – 39 procent av de personer vars framträdanden samlats i antologin – har någon gång fått prispengar av Akademien.

Från 1994 och framåt har Svenska Akademien delat ut minst 4,7 miljoner kronor till dem som framträtt på klubben, i form av priser.

Av de sju ledamöterna som fortfarande är i livet, som är med i antologin, har åtminstone sex framträtt på klubben innan de valdes in i Svenska Akademien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturprofilen

Mer i ämnet