Nobelpriset i litteratur tillkännages vanligtvis vid denna dörr i Börshuset, av Svenska Akademiens ständiga sekreterare. Foto: TT

Akademien lämnar besked om Nobelpriset på fredag

Uppdaterad
Publicerad

På fredag förmiddag lämnar Svenska Akademien besked om huruvida Nobelpriset i litteratur kommer att delas ut i år eller inte. Det bekräftar Louise Hedberg, Kansliansvarig på Akademien, för Kulturnytt i P1.

– Det kommer inte att vara någon presskonferens utan vi skickar ett pressmeddelande, säger Louise Hedberg enligt Kulturnytt i P1.

Under torsdagen bekräftar Louise Hedberg även för SVT:s Kulturnyheterna att ett pressmeddelande med besked om årets Nobelpris i litteratur kommer att skickas ut under fredagsmorgonen.

Även ledamoten Horace Engdahl berättar för Kulturnyheterna att Akademien förbereder sig för att lämna ett besked.

”Förutsatt att Akademien fattar beslut i frågan vid sin sammankomst i morgon kväll torde detta vara riktigt. Sannolikheten talar för att det kommer något slags besked på fredag”, skriver Horace Engdahl under onsdagskvällen till Kulturnyheterna.

Krisen i Svenska Akademien har tagit många turer de senaste veckorna. Så sent som i lördags kom det senaste avhoppet då Sara Stridsberg meddelade att hon skulle begära utträde.

Det har diskuterats kring huruvida Svenska Akademien kommer kunna, eller rentutav få, dela ut ett Nobelpris i år.

Förläggare hoppas på Nobelpris

Akademieledamoten Göran Malmqvist sade till TT i förra veckan att han väntade sig att de skulle dela ut Nobelpriset i litteratur som vanligt.

– Varför i helvete skulle vi inte klara av att hitta den vi anser är den bästa författaren på tre och en halv månad? Det har jag banne mig svårt att förstå. Det finns inte den minsta anledning att vi skulle missa en av våra viktigaste uppgifter, sa han då till TT.

Förläggaren Dorotea Bromberg tror att beskedet på fredag blir att Nobelprisets delas ut.

-Jag kan bara säga vad jag hoppas, och det är vad vi alla förläggare hoppas, att det kommer att delas ut ett Nobelpris i år och jag tror att det kommer att hända.

-Men jag är en äkta optimist av naturen, jag tänker lite på hur man ser det utifrån. Jag tror att det ändå finns så pass mycket kompetens bland dem som ska ro det här i hamn att de lyckas.

Hovet inte informerade

TT: Vad skulle det betyda om inte Nobelpriset delas ut?

-Jag tror att vi skulle överleva det men det skulle vara väldigt synd. Jag tror att det skulle vara lite svårt att komma tillbaka och säga att priset är lika stort som det alltid varit, säger Dorotea Bromberg.

Enligt informationschef Margareta Thorgren har hovet inte fått någon information om att beskedet ska lämnas på fredag.

-Vi har inga kommentarer, det får vi överlämna till Svenska Akademien, säger hon till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet