Sara Stridsberg blir den sjätte ledamoten som lämnar Akademien på bara en månad. Foto: TT

Sara Stridsberg lämnar Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien uppger i ett pressmeddelande att Sara Stridsberg önskar lämna sitt uppdrag som ledamot.

Sara Stridsberg lämnade in sin ansökan om utträde ur Akademien på lördagsmorgonen, enligt uppgifter till SVT.

Stridsberg, som sitter på stol nummer 13 i Akademien, blir därmed den sjätte ledamoten som lämnar Akademien på bara en månad. Hon har tidigare aviserat att hon överväger att lämna sitt uppdrag.

Endast 10 av 18 stolar är därmed besatta.

– Jag förstår om hon inte längre orkar, säger en annan avhoppare, Peter Englund till TT.

”Vi beklagar verkligen Sara Stridsbergs beslut att lämna Akademien. Vi befinner oss i ett återuppbyggnadsarbete där hennes krafter skulle varit värdefulla”, skriver Anders Olsson, tillfällig ständig sekreterare, till TT.

Har övervägt att avgå

Tidigare i april skrev Sara Stridsberg i ett mejl till TT att hon funderade över sin egen fortsatta närvaro i Svenska Akademien.

Hon skrev då bland annat: ”Jag har sett, och ser fortfarande, Sara Danius som ett hopp om en akademi i ljus och öppenhet. På onsdag ska jag hålla ett litteraturpristal till Agneta Pleijel i Akademiens namn. Därefter kommer jag att ta den tid jag behöver för att fatta ett beslut om min fortsatta närvaro.”

SVT har sökt Sara Stridsberg för en kommentar.

”Befläckad organisation”

– Det är helt logiskt, säger Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg till SVT efter beskedet om Stridsbergs avgång.

– Jag har hela tiden under det här extremt tragikomiska dramat sagt att det här kommer de att lösa, men nu är de tillbaka på ruta ett. Det är en omöjlig uppgift för Anders Olsson, säger Linderborg om utsikterna att rädda Svenska Akademiens anseende.

Misstänkt ekobrott

På fredagen meddelade Ekobrottsmyndigheten att den inlett förundersökning mot Akademien om misstänkt ekobrott.

– Vi har tagit del av material som ger oss anledning att anta att brott har begåtts, sade chefsåklagare Jan Tibbling till SVT, dagen innan Stridsberg lämnade in sin ansökan om att avgå.

Misstänka sexuella övergrepp

I november 2017 vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om att de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av en man, den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien.

Den 6 april 2018 meddelade Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund att de lämnar Svenska Akademien.

Den 12 april meddelade Sara Danius efter ett möte med Akademien att hon lämnade både posten som ständig sekreterare och sin stol.

Även ledamoten Katarina Frostenson lämnade då Akademien.

Sara Stridsberg, är född 1972 i Solna. Hon är författare, dramatiker och emellanåt översättare. Hon valdes in i Svenska Akademien 13 maj 2016 och tog sitt inträde 20 december 2016.

Stridsberg efterträdde författaren och översättaren Gunnel Vallquist på stol nr 13.

Hon är bosatt i Stockholm och har bland annat mottagit Nordiska rådets litteraturpris 2007, De Nios Stora Pris 2015 och Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris 2016 samt är nominerad till Augustpriset fyra gånger.

Sara Stridsberg är uppvuxen i Solna, Huskvarna, Skogås och på Södermalm.

Källa: Svenska Akademien/Augustpriset

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet