Jayne Svenungsson tillträdde stol 9 den 20 december 2017 Foto: Jonas Ekströmer/TT

Uppgifter: Svenungsson avgick efter felskickat mejl

Uppdaterad
Publicerad

Jayne Svenungsson ska ha lämnat Svenska Akademien på grund av ett felskickat mejl som ska ha avslöjat att hon brutit mot sekretessen. Det uppger Dagens Nyheter. Men när Kulturnyheterna når Svenungsson dementerar hon uppgifterna.

Det var i förra veckan som Jayne Svenungsson berättade att hon begärt utträde ur Svenska Akademien efter mindre än ett år som ledamot. Då uppgav hon att det berodde på ”en rad skäl”. Men enligt uppgifter till Dagens Nyheter ska det ha snarare ha berott på ett specifikt skäl, nämligen ett felskickat mejl.

Mejlet skulle till någon annan

Den ständige sekreteraren Anders Olsson ska ha fått ett mejl som egentligen skulle ha skickats till någon annan. Det ska flera anonyma källor ha uppgett för DN. I mejlet ska det enligt DN:s källor ha framgått att Svenungsson har brutit mot Akademiens sekretessregler.

Men till Kulturnyheterna skriver Jayne Svenungsson att hon är ”mycket förvånad” över Dagens Nyheters rapportering, dessutom dementerar hon uppgifterna om det felskickade mejlet.

”Kan entydigt dementera”

”Jag är mycket förvånad över artikeln och kan entydigt dementera att påstådda läckor var skälet till att jag lämnade Akademien. Skälen till mitt tillbakaträdande finns väl dokumenterat i en längre korrespondens mellan mig och Anders Olsson under oktober och jag skulle kunna visa upp denna korrespondens för offentligheten om så krävdes. Ingen i Akademien har heller konfronterat mig med anklagelser om att jag skulle begått sekretessbrott. Innan jag kan kommentera en sådan uppgift måste jag först få höra den direkt från Akademien”, skriver Jayne Svenungsson till Kulturnyheterna.

”En obehaglig känsla”

Till TT skriver Svenungsson att hon inte vet vem ledamoten är som försett DN med påståendena om att sekretessbrott skulle vara skälet till hennes tillbakaträdande. Hon skriver också att hon ”inte kan få annat än en obehaglig känsla av att någon nu försöker utsätta mig för repressalier”.

”Jag har messat Anders Olsson om att jag förväntar mig att även han går ut med en dementi. Om han inte gör det är jag beredd att visa min korrespondens med honom”, skriver Jayne Svenungsson till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.