Jayne Svenugsson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Uppgift: Svenungsson utträder i protest mot Akademiens hantering av Frostenson

Uppdaterad
Publicerad

Jayne Svenungssons beslut att begära utträde ur Svenska Akademien är en direkt följd av de åtgärder som institutionen vidtagit för att göra sig av med Katarina Frostenson. Det bekräftar flera av varandra oberoende källor för Kulturnyheterna.

Under onsdagen meddelade teologen och kulturskribenten Jayne Svenungsson att hon begär utträde ur Svenska Akademien, knappt ett år efter att hon tillträtt.

”Av en rad skäl har jag nått vägs ände” skrev Svenungsson i ett pressmeddelande utan att närmare gå in på vilka skäl det rör sig om.

Det är dock sedan tidigare känt att Jayne Svenungsson hör till de ledamöter som försvarat Katarina Frostenson, och nu bekräftar flera av varandra oberoende källor för Kulturnyheterna att hon utträder för att hon inte står bakom institutionens hantering av Frostenson.

Efter påtryckningar från avhopparna, Nobelstiftelsen och hovet godkände Akademien först en resolution för att förmå Frostenson att lämna sin stol, något hon inte gick med på. Därefter har Akademien tillsatt en utredning i syfte att ta reda på om hon kan och bör uteslutas.

Jayne Svenungsson har tidigare sagt att en uteslutning av Katarina Frostenson skulle vila på en rättsosäker grund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.