Ledamöter markerat i grönt har valts in, men inte tillträtt än. Blåa ledamöter är aktiva och röda deltar inte i arbetet, men har inte begärt officiellt utträde ur Akademien. Foto: SVT/Svenska Akademien

Här är alla Svenska Akademiens ledamöter

Publicerad

Den första paragrafen i Svenska Akademiens stadgar lyder ”Svenska Academien består af Aderton Ledamöter. Ej må detta Tal någon tid förökas”. Under året har detta tal däremot minskat och det är inte helt enkelt att hålla koll på vem som är med och inte. Kulturnyheterna listar Svenska Akademiens ledamöter.

Stol nummer 1: Eric M Runesson (tillträder i december)

Eric M Runesson, född 1960, är till yrket affärsjurist. Han är sedan 1993 ledamot av advokatsamfundet och utnämndes så sent som i september 2018 till justiteråd i Högsta domstolen. Han efterträder författaren Lotta Lotass.

Lotass valdes in 2009 och satt på stol 1 fram till april i år, men i november berättade hon för Borås tidning att hon inte deltagit i Akademiens arbete sedan 2015. Lotass berättade att många var missnöjda med att inte en jurist valts in på hennes stol och beskrev det som att hon inte passade in.

Stol nummer 2: Bo Ralph

Språkforskaren Bo Ralph har suttit på stol nummer två sedan 1999. Ralph är även professor i nordiska språk och efterträdde filosofen och sociologen Torgny Segerstedt.

Stol nummer 3: Sture Allén

Språkforskaren Sture Allén valdes in 1980 och efterträdde språkforskaren Carl Ivar Ståhle. Sture Allén var tidigare ständig sekreterare och uppmärksammades i samband med rapporteringen om anklagelserna mot kulturprofilen. Konstnären Anna-Karin Bylund berättade för Dagens Nyheter att hon skickat ett brev till Allén angående kulturprofilen redan 1996, som Allén inte agerade på.

Stol nummer 4: Anders Olsson

Författaren och litteraturforskaren Anders Olsson valdes in 2008 och är tillförordnad ständig sekreterare sedan Sara Danius lämnade sin post i april. Olsson är därmed den ende som ska uttala sig om Akademiens angelägenheter. Anders Olsson inleder varje dag med en zenbuddhistisk meditationsövning.

Stol nummer 5: Göran Malmqvist

Språk- och litteraturforskaren Göran Malmqvist valdes in 1985 och är även sinolog och översättare. 2012 kritiserades Malmqvist för att ha vänskapsband till det årets Nobelpristagare i litteratur, Mo Yan, vars verk Malmqvist översatt.

Stol nummer 6: Tomas Riad

Språkforskaren Tomas Riad valdes in 2011 och efterträdde författaren Birgitta Trotzig. Riad är verksam vid Stockholms universitet och har även studerat musik som violinst vid Royal college of music i London.

Stol nummer 7: Sara Danius

Den tidigare ständiga sekreteraren, författaren och litteraturforskaren Sara Danius valdes in 2013 och innehar fortfarande stol nummer 7, trots att hon lämnade sitt arbete i april. Danius har, tillsammans med Kjell Espmark och Peter Englund sagt att de kan tänka sig att möjligen delta i ett antal viktigare omröstningar för att ”rädda Akademien” efter det senaste halvårets kris.

Stol nummer 8: Jesper Svenbro

Antikforskaren och poeten Jesper Svenbro valdes in i Svenska Akademien 2006. Svenbro är även litteraturforskare med det antika Grekland som specialitet.

Stol nummer 9: Vakant

Innehölls av Jayne Svenungsson, som avgick i början av november 2018. Teologen och religionsforskaren Jayne Svenungsson valdes in 2017 och intog sin stol i Akademien strax efter att krisen startat. Svenungsson har bland annat verkat som lektor vid Teologiska Högskolan i Stockholm under tolv års tid och blev därefter professor vid Lunds universitet.

Stol nummer 10: Peter Englund

Historikern och författaren Peter Englund valdes in 2002 och har tidigare varit ständig sekreterare för Svenska Akademien (innan Sara Danius). Även Englund har lämnat arbetet i Akademien, men har öppnat för att hjälpa till att välja in nya ledamöter. Att återvända helt är dock inte aktuellt, har han meddelat via sociala medier.

Stol nummer 11: Mats Malm (tillträder i december)

Mats Malm är född 1964 och är professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Han disputerade 1996 på en avhandling om göticismen och har skrivit böcker om bland annat den tidiga romanen i Sverige och om hur läsningen av litterära verk har förändrats, han efterträder Klas Östergren.

Författaren Klas Östergren valdes in i Akademien 2014 och beviljades utträde i maj i år. Östergren är en av fyra Akademieledamöter som lämnat sin stol permanent efter att det Akademien kommit fram till att ledamöterna fick begära utträde, trots att medlemskapet egentligen skulle vara på livstid. Östergren gjorde sorti ur Akademien genom att citera Leonard Cohen: ”I’m leaving the table, I’m out of the game.

Stol nummer 12: Per Wästberg

Författaren Per Wästberg valdes in 1997. Han debuterade som författare 1949. Wästberg är en av de ledamöter som talat öppet med media om turerna i Akademien och skrev i Svenska Dagbladet att han väljer att stanna för att han vill bevara ”skönheten och värdigheten hos en institution som i sin frihet från inflytande utifrån är mycket ovanlig i Europa.”

Stol nummer 13: Vakant

Författaren Sara Stridsberg valdes in 2016 och är en av de fyra som begärt formellt utträde och helt lämnat Akademiens arbete. ”Den historiska möjlighet till förändring som uppstod inom Akademien i november – och som gav mig personligen ett stort hopp – har under våren långsamt stängts”, skrev författaren i samband med sitt utträde.

Stol nummer 14: Kristina Lugn

Poeten och dramatikern Kristina Lugn valdes in i Svenska Akademien 2006. Sedan 1997 är hon även konstnärlig ledare vid Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm. Hon debuterade som poet 1972 med diktsamlingen Om inte jag.

Stol nummer 15: Jila Mossaed (tillträder i december)

Poeten Jila Mossaed skriver poesi både på svenska och persiska. Hon föddes 1948 i Iran och kom till Sverige 1986. Hon har kommit ut med sju diktsamlingar på svenska och sex diktsamlingar och två romaner på persiska. Hon efterträder Kerstin Ekman.

Författaren Kerstin Ekman valdes in 1978 och beviljades formellt utträde ur Svenska Akademien i våras, men har inte deltagit i arbetet i Akademien sedan 1989. Den 14 februari 1989 utfärdade Irans ideologiske ledare ayatolla Kohmeini en fatwa (i detta fall att tolka som en dödsdom) mot författaren Salman Rushdie. Ett antal ledamöter vill att Svenska Akademien skulle be den svenska regeringen att ingripa, medan andra ansåg att Akademien av princip inte ska uttala sig i politiska frågor. Kerstin Ekman och Lars Gyllensten lämnade Akademien i protest mot att inget uttalande gjordes från Akademiens sida.

Stol nummer 16: Kjell Espmark

Författaren och litteraturforskaren Kjell Espmark valdes in 1981 och har lämnat arbetet i Akademien tillsammans med Klas Östergren och Sara Danius. Han har sagt sig villig att hjälpa till att rösta in nya ledamöter.

Stol nummer 17: Horace Engdahl

Författaren och litteraturforskaren Horace Engdahl valdes in 1997 och har tidigare varit ständig sekreterare. Horace Engdahl har varit en central del i konflikten i Akademien efter skandalen med kulturprofilen. Danius, Espmark och Englund har krävt att Horace Engdahl avgår – något som han konsekvent vägrat. I ett brev till Anders Olsson, tf ständig sekreterare, kallade de tre ledamöterna Engdahl för ”kulturprofilens outtröttlige förespråkare”. Engdahl själv kallade utspelet för dumheter och sa att ingen ledamot har rätt att kräva en annans avgång.

Stol nummer 18: Katarina Frostenson

Författaren Katarina Forstenson valdes in 1992. Frostenson är gift med den man som kallas kulturprofilen och uteslöts enligt egen uppgift från Svenska Akademiens mejllistor kort efter att Dagens Nyheter publicerat anklagelserna. Frostenson har även sagt att hon och hennes make nekats att ge sin syn på saken inför Akademien. Katarina Frostenson lämnade sin stol i april, men har inte begärt formellt utträde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet