Tilfällige ständige sekreteraren Anders Olsson berättar om varför man till sist valde att lämna den interna utredningen till polisen. Foto: TT

Anders Olsson: ”Akademien måste bli mycket bättre på att följa reglerna”

Uppdaterad
Publicerad

Akademiens tf ständige sekreterare Anders Olsson kommenterar nu beslutet att överlämna advokatutredningen kring institutionen till rättsvårdande myndighet.

– Vi har haft en djup kris med stora problem och stridigheter inom Akademien, hela våren har varit slitsam, säger han till TT.

Efter dagens besked från Svenska Akademien att man kommer att överlämna den advokatutredning som tillsattes i november till rättsvårdande myndigheter säger Akademiens tf ständige sekreterare Anders Olsson att man efter den senaste tidens turbulens nu fokuserar på att reda ut den kris institutionen hamnat i.

– Vi har haft en djup kris med stora problem och stridigheter inom Akademien, hela våren har varit slitsam. Vi har en rad planer och är bara i början av processen, säger Anders Olsson till TT.

”Rör sig om ett delat ansvar”

Enligt Anders Olsson måste Akademien nu få tillbaka de ledamöter som lämnat sina poster och säger även att man inom institutionen har tre viktiga frågor framför sig.

– Det gäller advokatutredningen, hur vi ska handskas med rapporten och det som kom i dagen i november förra året. Det andra är prisarbetet i Akademien i fråga om jäv:

– Brotten mot jäv och sekretess är mycket allvarliga, men det rör sig om ett delat ansvar. Akademien måste bli mycket bättre på att följa reglerna, och ska tillsätta en särskild grupp som ska arbeta med de frågorna, säger han till TT.

Nobelstiftelsen: ”Viktigt steg i rätt riktning”

Dagens besked från Svenska Akademien välkomnas av Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin i en skriftlig kommentar till  SVT:

”Vi noterar att Svenska Akademien adresserar många av de frågor som rests av Nobelstiftelsen och i den allmänna debatten. Det här är ett viktigt steg i rätt riktning,” skriver han till tidningen.

I ett pressmeddelande 11 april skrev Nobelstiftelsen att förtroendet för Svenska Akademien skadats och att det var omöjligt att överblicka huruvida detta också skadat Nobelpriset.

Enligt dagens meddelande från stiftelsen kommer man nu att ha en dialog med institutionen kring detta.

”Vi behöver ha en fortsatt dialog med Svenska Akademien om huruvida de med trovärdighet ska kunna genomföra prisarbetet”, skriver Carl-Henrik Heldin till SVT.

Espmark: ”Utomordentligt fint”

Kulturnyheterna har under dagen utan framgång sökt samtliga ledamöter i samband med beskedet från Akademien.

Den avhoppade ledamoten Kjell Espmark välkomnar dock i en kommentar till Aftonbladet Akademiens beslut att överlämna advokatutredningen till polisen.

– Det är utomordentligt fint att den lämnas över till rättsvårdande myndigheter. Det är vad jag har önskat hela tiden, säger Kjell Espmark till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.