Ordförande i Nobelstiftelsen styrelse Carl-Henrik Heldin Foto: TT

Nobelstiftelsen: Nobelprisets framtid hänger på vad som händer nu

Uppdaterad
Publicerad

Nobelstiftelsens ordförande välkomnar att Svenska Akademien lämnar sin utredning till polisen. Men han betonar i skarpa ordalag att man fortfarande anser det oklart huruvida Akademien med trovärdighet kan dela ut Nobelpriset i framtiden.

Nobelstiftelsen ordförande Carl-Henrik Heldin välkomnar i ett skriftlig kommentar till SVT Nyheter beskedet från Svenska Akademien som ett steg i rätt riktning där man adresserar många av de frågor som stiftelsen rest.

Men stiftelsen vill ha en fortsatt dialog med Akademien och kräver omfattande förändringsarbete, både när det gäller jäv och öppenhet.

Ordföranden har formuleringar där framtiden för Akademien som utdelare av Nobelpriset i litteratur inte längre är självklar.

”Vi behöver en fortsatt dialog med Svenska Akademien om huruvida de med trovärdighet skall kunna genomföra prisarbetet”, skriver Carl-Henrik Heldin till SVT.

”Hoppas ledamöter tar ansvar”

Nobelstiftelsen är också mycket tydlig på en punkt. Det handlar om att de ledamöter som valt att lämna Akademiens arbete behövs för att rädda akademiens kris.

”Vi hoppas att alla Svenska Akademiens ledamöter nu kan samlas för att gemensamt ta ansvar för att återupprätta förtroendet för Akademien som nobelprisutdelande institution.”, skriver han till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.