Ordförande i Nobelstiftelsen styrelse Carl-Henrik Heldin Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nobelstiftelsen: Nobelprisets anseende är skadat

Uppdaterad
Publicerad

”Nobelstiftelsen följer utvecklingen inom Svenska Akademien med stor oro”. Det skriver Nobelstiftelsen i ett pressmeddelande när de nu för första gången kommenterar krisen inom Svenska Akademien.

”Det är oundvikligt att en svår kris hos en prisutdelande institution också skadar Nobelprisets anseende”, skriver stiftelsen i ett pressmeddelande.

Pressmeddelandet skickades ut efter att styrelsen med anledning av den senaste tidens händelser, där bland annat tre ledamöter valt att lämna sitt arbete vid Akademien, valde att kalla till ett extrainsatt möte under onsdagen.

Förtroendet har tagit skada

Att arbetet med att utse värdiga Nobelpristagare har utförts med kompetens, integritet och oberoende är helt avgörande för det goda anseende Nobelpriset har idag, menar Nobelstiftelsen.

Enligt pressmeddelandet har Svenska Akademien ett ansvar att leva upp till Alfred Nobels intentioner. Därför uppmanar styrelsen akademiledamöterna att ”sätta sitt uppdrag framför enskilda intressen” för att återställa förtroendet för Akademien och Nobelpriset i litteratur.

”Vi kan konstatera att förtroendet för Svenska Akademien har tagit stor skada. På vilket sätt det som nu sker kommer att skada Nobelpriset går ännu inte att överblicka”, skriver Nobelstiftelsen.

Förslag på möjliga åtgärder

Styrelsen nämner också olika åtgärder som de anser vara centrala för att återupprätta förtroendet för Svenska Akademien och Nobelprisets anseende. Det viktigaste enligt Nobelstiftelsen är att sekretess- och jävssituationer hanteras enligt regelverket och att misstänkta brott hanteras av rättsvårdande myndigheter. Detta för att arbetet med årets Nobelpris i litteratur ska kunna genomföras på ett trovärdigt sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet