”Jag kommer, i ljuset av utvecklingen, att överväga behovet av kompletteringar av stadgarna, bland annat vad avser rätten till utträde”, skriver Kung Carl XVI Gustaf i ett uttalande. Foto: TT (arkivfoto)

Kungen öppnar för att ändra stadgarna i Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Kungen är beredd att ändra Svenska Akademiens stadgar. ”Jag kommer, i ljuset av utvecklingen, att överväga behovet av kompletteringar av stadgarna, bland annat vad avser rätten till utträde”, skriver han i ett pressmeddelande som publicerats på hovets hemsida.

Efter de senaste dagarnas turbulens inom Svenska Akademien öppnar nu kungen för att förändra stadgarna.

”De motsättningar som uppstått inom Svenska Akademien är djupt olyckliga och riskerar att allvarligt skada Akademiens viktiga verksamhet.”, skriver han i pressmeddelandet. 

Egenskap av monark

Kungen skriver själv att han i egenskap av monark disponerar över de stadgar för Svenska Akademien som hans företrädare Gustav III fastställde.

”Jag kommer, i ljuset av utvecklingen, att överväga behovet av kompletteringar av stadgarna, bland annat vad avser rätten till utträde”, skriver kungen.

Krävs 12 ledamöter

Frågan om utträde ur Svenska Akademien har aktualiserats i samband med att ledamöterna Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund, nyligen meddelat att de inte längre kommer delta i Akademiens arbete. 

Sedan tidigare har ledamöterna Lotta Lotass och Kerstin Ekman valt att lämna Akademien.

Stadgarna tillåter dock inte att en deltagare lämnar självmant. Posten innehavs på livstid och ledamöter ersätts bara om de dör eller blir uteslutna. Praxis har varit att låta stolarna stå tomma efter dem som lämnat. 

I nuläget är 5 stolar tomma och endast 13 av de 18 stolarna besatta. För att välja in nya ledamöter, utse den ständiga sekreteraren eller vinnaren av Nobelpriset i litteratur måste minst 12 ledamöter vara närvarande vilket alltså riskerar att lamslå arbetet om ytterligare personer väljer att lämna.

”Arbetssättet inte optimalt”

Enligt Irene Beertema Strömmer, informationssekreterare vid Hovet, är orsaken till diskussionen kring ett möjligt utträde ur Akademien att den senaste tidens utveckling tyder på ett bristfälligt arbetssätt inom institutionen.

– Det är ett exempel på åtgärder som övervägs vad gäller kompletteringar till stadgarna. Bakgrunden är att det den senaste tiden visat sig att Akademiens arbetssätt inte fungerat på ett sätt som varit optimalt för institutionen, säger hon till Kulturnyheterna.

Irene Beertema Strömmer vill inte kommentera huruvida fler åtgärder eller kompletteringar av stadgarna kommer att diskuteras, utan hänvisar till pressmeddelandet från Hovet.

– Exakt hur processen kommer att gå till är inget vi kommunicerar, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.