Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst i Börshuset i Stockholm 2016. Foto: TT

Förtroendet för Svenska Akademien rasar

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för Svenska Akademien rasar. 60 procent uppger att deras förtroende har minskat det senaste året. Det visar en Novusundersökning gjord under tisdagen som SVT Nyheter har beställt.

Krisen i Svenska Akademien har påverkat förtroendet för den anrika instutitionen. Enligt en mätning gjord av Novus, på uppdrag av SVT, uppger 47 procent uppger att de har mycket lågt eller ganska lågt förtroende för Svenska Akademien och 60 procent att förtroendet för Svenska Akademien har minskat det senaste året.

Endast 7 procent uppger att de har mycket eller ganska högt förtroende för Svenska Akademien.

Under det senaste året har kopplingar mellan Akademien och den så kallade kulturprofilen resulterat i en öppen strid mellan akademiledamöter, och flera har lämnat sina stolar.

I undersökningen uppger 24 procent att de har mycket lågt förtroende för Akademien och 23 procent uppger att förtroendet är ganska lågt.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1 003 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 till 79 år den 10 april 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet