Förtroendet för Svenska Akademien rasar Foto: TT

Novusmätning: En tredjedel av alla svenskar vill att alla ledamöter i Svenska Akademien byts ut

Uppdaterad
Publicerad

Krisen i Svenska Akademien har påverkat förtroendet för institutionen. I en mätning gjord av Novus uppger 62 procent att de tror att turbulensen påverkar anseendet för Nobelpriset i litteratur negativt. Dessutom vill en av tre svenskar att samtliga 18 ledamöter i Akademien byts ut.
– Det handlar om en nationell prestigeförlust, säger Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius.

Svenskarna tycks ha fått nog av bråken bland de aderton i Svenska Akademien. I en Novusundersökning som SVT beställt, där tusen personer tillfrågades på tisdagen, uppgav en tredjedel, 29 procent, att alla ledamöter i Akademien borde bytas ut.

30 procent tycker dock inte att det är nödvändigt medan 41 procent svarar: vet ej.

Allvarligt att namnen läckt

Krisen i Svenska Akademien har skapat stora rubriker det senaste året. Enligt en mätning gjord av Novus uppger 60 procent att förtroendet för Svenska Akademien har minskat det senaste året, något som SVT tidigare rapporterat om.

Endast sju procent uppger att de har mycket eller ganska högt förtroende för Svenska Akademien.

Svenska Akademien delar ut Nobelpriset i litteratur och utser pristagare. Detta arbete är omgärdat av tystnadsplikt, enligt Akademiens egna stadgar. Trots det har namnet på Nobelpristagaren vid flera tillfällen läckt ut i förväg.

Att namnet på pristagaren läckt ut anser 65 procent vara mycket eller ganska allvarligt (mycket 38 procent, ganska 27 procent) och 62 procent tror att turbulensen kring Svenska Akademien påverkar anseendet för Nobelpriset i litteratur negativt.

Nationell prestigeförlust

Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet, menar att konflikten skadar Sveriges anseende.

– Det handlar om en nationell prestigeförlust som vi ser nu, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Expressens kulturchef Karin Olsson är inne på samma linje.

– Att vi, det här lilla, lilla landet i norra Europa, utan någon stor bildningstradition, har den här institutionen som hela världen förhåller sig till när man delar ut Nobelpriset i litteratur. Den är lite anakronistisk, lite snobbig och lite gammaldags, det har liksom stuckit ut i vårt egalitära samhälle, det är ganska fantastiskt, därför tycker jag att det är ganska sorgligt det vi ser, säger hon.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1 003 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 till 79 år den 10 april 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet