Under helgen inkom en polisanmälan rörande Svenska Akademien och dess koppling till kulturscenen ”klubben”, det bekräftar Stockholmspolisen. Foto: TT

Kulturprofilen om anklagelserna: ”Det är dumheter”

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade Kulturprofilen har anklagats för att ha avslöjat namnen på flera Nobelprisvinnare innan de tillkännagivits. Han har också blivit polisanmäld för ekobrott. Nu svarar han på anklagelserna via sin advokat Björn Hurtig.

Det var i Svenska Akademiens granskning genomförd av advokatbyrån Hammarskiöld & Co som det framkom att Kulturprofilen misstänks för att ha avslöjat namn på Nobelpristagare i förtid. Advokatbyrån rekommenderade även Akademien att polisanmäla honom för misstänkt eko-brottslighet.

”Det är dumheter”, säger Kulturprofilen nu till sin advokat Björn Hurtig, som svar på anklagelserna. Det uppger Expressen.

Ingen förundersökning om ekobrott

Svenska Akademien valde att inte polisanmäla Kulturprofilen, istället anmäldes Kulturprofilens verksamhet av en privatperson. Ekobrottsmyndigheten valde dock att inte påbörja någon förundersökning kring polisanmälan.

”Det var ett helt korrekt beslut”, säger Kulturprofilen till sin försvarsadvokat angående myndighetens val.

Kulturprofilen har tidigare kommenterat anklagelserna om sexuella trakasserier via sin advokat där han nekar till samtliga anklagelser.

Kulturnyheterna söker Björn Hurtig för en kommentar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet