Under helgen inkom en polisanmälan rörande Svenska Akademien och dess koppling till kulturscenen ”klubben”, det bekräftar Stockholmspolisen. Foto: TT

Ingen förundersökning om ekobrott mot kulturprofilen

Uppdaterad
Publicerad

Ekobrottsmyndigheten kommer inte att inleda någon förundersökning gällande brottsanmälan rörande den så kallade kulturprofilen, och dennes verksamhet, meddelar myndigheten till SVT Nyheter.

I helgen anmäldes den så kallade kulturprofilen för misstänkt brottslig verksamhet kopplad till dennes klubb.

– Vi inleder inte förundersökning på den här anmälan eftersom uppgifterna i ärendet inte ger anledning att anta att brott har begåtts, säger chefsåklagare Jan Tibbling.

Krisen i Svenska Akademien

”Mot alla regler”

Enligt anmälan framgår enligt chefsåklagaren att ”kulturprofilen har fått ekonomiskt stöd för att bedriva sin kulturklubb och utnyttjat Svenska Akademiens lägenhet i Paris, mot alla regler, trots att denne misstänks ha bedrivit verksamheten mot skattelagstiftningen, bokföringslagen och Stockholm stads regler om utskänkning.”

– Då är min bedömning att den här anmälan innefattar inga konkreta omständigheter som ger anledning att anta att det begåtts ett brott som ligger under allmänt åtal, säger chefsåklagare Jan Tibbling.

Flera anmälningar

Anmälan inkom till Citypolisen och lämnades över till Ekobrottsmyndigheten.

– Det är ingen person som sitter i Akademien som gjort anmälan, säger chefsåklagare Jan Tibbling.

Enligt uppgift till SVT Nyheter finns det fler anmälningar i samma ärende, något även Expressen rapporterat. Men detta är inget åklagaren vill bekräfta.

– Om det finns andra anmälningar vill jag inte uttala mig om med hänsyn till att vi ska kunna utreda och hantera de sakerna på ett lämpligt vis, säger Jan Tibbling.

Rekommenderade att anmäla

Polisanmälan kom efter den utredning somhar gjorts av advokatbyrån Hammarskiöld & Co på uppdrag avSvenska Akademien för att utreda kopplingar till den så kalladekulturprofilen. Advokatbyrån rekommenderade Akademien attpolisanmäla klubben som profilen driver för ekonomisk brottslighet.

Men en majoritet i Akademien vill inte det i nuläget, meddelade Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius i en intervju med Svenska Dagbladet i helgen. 

Danius sade i intervjun att vem som helst hade rätt att anmäla om man misstänker att brott begåtts.

– Det påstås i tidningarna att den utredningen som gjorts av en advokatbyrå mot den här personen skulle kunna innehålla något som skulle kunna tyda på ett brott. Men huruvida det är så eller inte vet vi inte, säger Jan Tibbling.

”Mycket spekulationer i media”

Tibbling har inte fått ta del av advokatbyråns utredning.

Kommer du att begära att få ta del av den?

– Det är inte otänkbart, men det får anstå till senare i så fall. Det är mycket spekulationer i media och vi bedriver ingen utredning utifrån medieuppgifter. Utredning gör vi om vi har anledning att misstänkta brott, säger han.

Kulturprofilens advokat har kallat den senaste anmälan för en häxjakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet