Under helgen inkom en polisanmälan rörande Svenska Akademien och dess koppling till kulturscenen ”klubben”, det bekräftar Stockholmspolisen. Foto: TT

Kulturprofilens verksamhet anmäld för ekobrott

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen inkom en polisanmälan rörande Svenska Akademien och dess koppling till kulturscenen ”klubben”. Nu har ärendet överlämnats till Ekobrottsmyndigheten, uppger polisen för Kulturnyheterna.

Under helgen inkom en polisanmälan till Stockholmspolisen som berör Svenska Akademien och dess koppling till kulturscenen, den så kallade ”klubben”.

Enligt vad Ekobrottsmyndigheten uppger för Kulturnyheterna är det en privatperson som står bakom den anmälan som nu lämnats över till myndigheten. Ekobrottsmyndigheten vill inte svara på om det är en privatperson eller verksamheten i sig som anmälts utan hänvisar till förundersökningssekretessen.

De vill heller inte uppge vilken slags brott anmälan gäller. Men de brott som myndigheten utreder sorteras under bokföringsbrott, skattebrott och finansmarknadsbrott. Förundersökningen väntas inledas senare under veckan.

Akademien ville inte anmäla

Den advokatutredning som sedan i november utrett Svenska Akademien skrev i sitt utlåtande att man råder Akademien att göra en polisanmälan, vilket SvD rapporterade i fredags.

Enligt ständige sekreteraren Sara Danius var det dock inte aktuellt att göra en anmälan från institutionens sida.

– Akademien har nu fattat beslut om att inte anmäla. Samtidigt är det så att vem som helst – en ledamot eller en privatperson – har rätt att polisanmäla och i viss mån också skyldighet att göra det om man misstänker att brott har begåtts, sa hon till tidningen.

Akademien har stöttat ”klubben”

Enligt advokatutredningen har Akademien givit ekonomiskt stöd till kulturscenen ”klubben” trots att verksamheten nu misstänks ha bedrivits i strid med bland annat bokföringslag och skattelagsstiftning.

Svenska Akademien har från 1994 och framåt delat ut minst 4,7 miljoner kronor i form av olika typer av priser till personer som framträtt.

Svenska Akademien kapade i slutet av november sitt ekonomiska stöd till ”klubben” efter att Dagens Nyheter publicerat en artikel där 18 kvinnor anklagar verksamhetsledaren för sexuella trakasserier.

Kulturnyheterna söker kulturprofilen och hans advokat Björn Hurtig för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.