Svenska Akademiens högtidssammankomst 2013. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Uteslutning ur Svenska Akademien har skett förut

Uppdaterad
Publicerad

I Svenska Akademiens stadgar står det klart och tydligt att de finns två vägar ut ur Akademien, döden eller uteslutning. För att bli utesluten måste man antingen visa en bristande lydnad för lagens eller moralens bud, alternativt bryta mot den tystnadsplikt som gäller kring de inre angelägenheterna i Akademien.

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius berättade i en SVT-intervju att ledamöter i Akademien kan uteslutas. Men det är ingenting som här det vanliga till. Tvärtom, senast en uteslutning skedde var 1794.

Mannen ifråga hette Gustaf Mauritz Armfelt och kom från Finland. Han var friherre och hovman, samt förste direktör på de kungliga teatrarna 1786. Samma år tog han inträde i Akademien, 29 år gammal.

Kulturprofilen

Dömdes för mord

Han satt åtta år på stol nummer 14 innan han hösten 1794 uteslöts. Bakom uteslutningen finns en dramatisk historia. Gustaf Armfelt blev som generaladjunkt förordnad till minister i Italien, där han anklagades för att ha konspirerat med Ryssland för att åstadkomma en regimförändring i Sverige. 

Han lyckades dock fly till Ryssland och undkom således arrestering. Samma år, 1794, dömdes han även till förlust av liv, ära och gods, och till följd av den domen uteslöts han ur Akademien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturprofilen

Mer i ämnet