Sara Danius: Det går att utesluta ledamöter som betett sig ”osedligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en möjlighet att utesluta ledamöter ur Svenska Akademien. Det säger Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius i
SVT-programmet Min Sanning som sänds på söndag. Hon samarbetar med en advokatbyrå för att ta reda på vem i Akademien som visste vad om de sexövergrepp som den så kallade ”kulturprofilen” anklagas för.

Sara Danius säger att hon själv inte har en personlig relation med kulturprofilen, men att hon träffat honom och hört rykten om att han är en ”kvinnokarl”.

Dagen efter att Dagens Nyheter publicerade 18 kvinnors anklagelser om övergrepp tog Danius kontakt med en advokatbyrå.

– Den kommer att ge oss ett underlag för att ta reda på vad ledamöterna borde ha vetat och vad vi har vetat och huruvida den kunskapen – om den finns – har influerat vårt arbete. Då tänker jag på priser, stipendier och annan finansiering, säger hon.

Uteslutning möjlig

På frågan om ledamöter kan uteslutas ur Akademien svarar den ständiga sekreteraren:

– Ja, det kan man. Det finns en passage i stadgarna, jag kommer inte ihåg det exakta uttrycket, men om man beter sig på ett klandervärt sätt eller ett osedligt sätt kan man bli föremål för uteslutning.

Är det tänkbart?

– Jag har inte tänkt på det nu, men det är bra att veta att möjligheten finns.

Sedan anklagelserna riktats mot kulturprofilen har profilen polisanmälts för våldtäkt, Akademien brutit allt samarbete, Landstinget i Stockholm har beslutat att dra in bidragen till verksamheten och mannen har portats från Nobelfesten.

Intervjun med Sara Danius publiceras i sin helhet på SVT play vid lunchtid i morgon torsdag och sänds i SVT2 på söndag klockan 20.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturprofilen

Mer i ämnet