Foto: TT

Lotta Lotass lämnade Svenska Akademien: ”Passade inte in”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Lotta Lotass har innehaft stol 1 i Svenska Akademien och listas fortfarande som ledamot på deras hemsida – nu avslöjar hon att hon lämnade sin plats för två år sedan.

– Det var väldigt många som blev mycket ledsna när jag valdes in i akademien, säger hon till Borås Tidning.

Lotta Lotass är en prisad författare, som efter 2001 års debutroman ”Kallkällan” producerat en mängd romaner, pjäser och poesi. 2009 valdes hon in i Svenska Akademien på stol 1. På lördagen avslöjar hon för Borås Tidning att hon lämnade akademiens arbete i november 2015.

Som orsak uppger hon dels den kritik hon fick från delar av allmänheten, som upplevde att hon inte passade in i akademien, och dels självupplevda känslor av att inte passa in – främst i det sociala livet kring akademien.

Kulturprofilen

– Många hade velat se en fortsättning av traditionen att ha en högt uppsatt jurist på stol 1 och många tyckte att jag inte förtjänade en stol i akademien. Under de år jag var med fick jag med jämna mellanrum brev från människor som ville uttrycka sitt missnöje med mitt ledamotskap och hur jag var som person, säger Lotta Lotass till Borås Tidning.

Ingen vetskap om ”kulturprofilen”

Hon menar också att hennes bristfälliga deltagande i det sociala livet kring akademien väckte reaktioner.

– Ett par av ledamöterna var också besvikna över att jag inte deltog i det sociala livet i den utsträckning som förväntas. Jag uteblev ofta från middagarna på Gyldene Freden, jag har aldrig varit på Nobelfesten, aldrig på kungamiddagen med mera, och det blev ett problem.

Lotass uppger att hon fram tills nyligen inte hade någon vetskap om den trakasserianklagade ”kulturprofilens” beteende. Hon vidhåller att hon ser akademien som en viktig institution, och kallar sin tid som ledamot för ”utan tvekan ett av mitt livs mest spännande utflykter”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturprofilen

Mer i ämnet