Foto: Jessica Gow/ Lars Pehrson/SvD/ JESSICA GOW / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Akademiledamöter hedrar Torgny Lindgren

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius minns en ledamot med blixtrande intellekt. Historikern och författaren Peter Englund, ledamot på Svenska Akademien, sörjer en stor berättare och god vän.

Igår kom beskedet att folkkäre författaren och akademiledamoten Torgny Lindgren gått bort.

”Akademien har sorg. Beskedet om Torgny Lindgrens död i går gjorde oss bestörta och nedstämda. Herr Lindgren hade visserligen varit sjuk under en längre tid, men vi hade gott hopp om att han skulle få finnas kvar länge till. Så blev det inte”, skriver Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius på sin blogg.

Ett minnesord och en tyst minut för att hedra författaren hölls vid ledamöternas sedvanliga sammankomst igår kväll, berättar Danius.

”Som ledamot var han djupt respekterad för sin integritet och sitt blixtrande intellekt”, skriver hon.

Kulturnyheterna har även varit i kontakt med Peter Englund, som har stol tio bland De aderton i Svenska Akademien och som stod nära Lindgren.

”Du seglade alltid i egen vind”

Englund skriver till Kulturnyheterna att han idag sitter instängd i sin sorg över att ha förlorat en god vän, och berättar att han skrivit om förlusten på sin hemsida.

”Jag lärde mig snabbt att uppskatta din humor och ditt allvar, ditt mörker och ditt lättsinne, din livsglädje och din i grunden pessimistiska bild av existensen, din ironi och ditt skarpa och respektlösa klokskap (sånt man förr brukade kalla bondförnuft), din självdistans och din fåfänga, din intelligens och din sårbarhet, dina åsikter om allt från bilkörning och ekonomi och tysk historieskrivning över vilken restaurang i Berlin som serverade den bästa wienerschnitzeln, till skrivandets himmel och helvete, med tonvikten lagd på det sistnämnda: ”Kriteriet på en god författare är att ens självkritik är större än ens skrivlusta” brukade du säga...” minns Peter Englund och skriver vidare:

”Du seglade alltid i egen vind, var rak, tydlig, eftertänksam, din egen, och det stöd du gav mig under hundåren glömmer jag aldrig, och kanske tackade jag dig aldrig nog mycket för det.”

Hela texten finns att läsa på Peter Englunds hemsida.

Missa inte litteraturexperterna om Lindgren:

Daniel Sjölin: Får man skriva så här?

Ulrika Milles: ”Han hade den vackraste av pakter med sin publik”

Yukiko Duke: En gudabenådad författare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Torgny Lindgren 1938-2017

Mer i ämnet