Ledamöterna Anders Olsson, Eric M. Runesson, Horace Engdahl och Jila Mossaed under Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst 2018. Foto: Henrik Montgomery/TT

Akademiledamöternas arvode har höjts med 66 procent

Uppdaterad
Publicerad

Arvodet för Svenska Akademiens ledamöter höjdes i somras. Ledamöterna får också andra förmåner som tandvård, läkarvård och festkläder betalda av Akademein, rapporterar Aftonbladet.

Den nyinvalde ledamoten Eric M. Runesson uppger i ett mejl till Kulturnyheterna att arvodena har höjts till 10 000 kronor i månaden sedan den 1 juli 2019. Det är kommittéarvodet som ska täcka ledamöternas förberedelser och deltagande i Akademiens veckosammankomst varje torsdag som har höjts. Arvodet var tidigare 6 000 kronor i månaden enligt Svenska Akademiens verksamhetsberättelse för 2018.

Eric M. Runesson skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att arvodet blir ungefär 600 kronor i timmen med förberedelsetiden inräknad.

”Om det är rimligt kan man diskutera, men jag tycker att det känns rimligt”, skriver Eric M. Runesson i mejlet.

Rätt till tandvård och läkarvård

Utöver arvodet har ledamöterna också rätt att få tandvård och läkarvård ersatta av Svenska Akademien.

”Ledamot som behöver tandvård kan få kostnaden ersatt mot räkning (skattepliktig förmån). Jag har inga sådana kostnader. Detsamma gäller läkarvård.”, skriver Eric M. Runesson till Aftonbladet.

Ledamöterna kan också få sina festkläder betalda av Akademien med upp till 30 000 kronor per tre år.

”Jag fick sådan ersättning för en frack 2018, men minns inte vad den kostade”, uppger Runesson för Aftonbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet