Margaret Atwood, Anne Carson och Jamaica Kincaid. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT/Fredrik Sandberg/Pontus Lundahl/TT

De kan få Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Uppdaterad
Publicerad

I sviterna av Svenska Akademiens kris beslutades att 2018 års Nobelpris i litteratur skulle skjutas upp. Detta eftersom man förlorat både anseende och ett stort antal ledamöter.Nu är Svenska Akademien snart fulltalig igen och både 2018 och 2019 års pristagare ska utses klockan 13.00 i Börshuset i Stockholm.

Sedan Kazuo Ishiguro utsågs till 2017 års Nobelpristagare i litteratur har sju ledamöter i Svenska Akademien bytts ut och den grupp inom akademien som har särskilt ansvar för Nobelpriset – Nobelkommittén – har utökats med fem externa sakkunniga.

När det meddelades i maj att 2018 års pris skulle skjutas upp hade den dåvarande kommittén redan kommit en bit på vägen med att utse pristagaren. Nu delas alltså två priser i litteratur ut: ett för 2018 och ett för 2019.

Möjliga mottagare

Och vilka skulle pristagarna kunna tänkas bli? Den kanadensiska författaren, poeten och antikforskaren Anne Carson har varit ett tänkbart namn i flera år, men har nu seglat upp som en av favoriterna. Babels bokpanel, förlagschefer, litteraturkritiker och bibliotekarier har i olika tidningsartiklar utropat Carson till en möjlig vinnare. Hon toppar även bettingbolagens listor.

Även den antiguanska författaren Jamaica Kincaid, som skrivit mycket om det brittiska kolonialväldet i Karibien, spås goda chanser. I en intervju med SVT:s Babel säger hon sig dock inte vara så sugen på priset.

Fick Nya akademiens pris

En annan karibisk författare som skulle kunna ha chansen är Maryse Condé från Guadeloupe. Condé skriver också om kolonialism och post-kolonialism och tilldelades 2018 Nya akademiens litteraturpris, initierat av journalisten Alexandra Pascalidou, för att fylla tomrummet efter det uppskjutna priset.

Några andra tänkbara pristagare som det talats om är: Ljudmila Ulitskaja, Margaret Atwood, Ngũgĩ wa Thiong'o och Mircea Cărtărescu.

Så utses vinnaren

Svenska Akademien skickar i november ut tusen brev till bland andra tidigare Nobelpristagare, litteraturprofessorer, ledamöter av Svenska Akademien och andra akademier som har möjlighet att nominera tänkbara pristagare.

En litteraturhandläggare sammanställer den långa listan med nomineringar. Sedan tar Nobelkommittén över – en mindre grupp som har huvudansvaret för Nobelpriset.

Kommittén består av Anders Olsson, Per Wästberg, Kristina Lugn och Jesper Svenbro. En av åtgärderna som Nobelstiftelsen och Svenska Akademien vidtog för att återupprätta förtroendet efter krisen var att tillsätta externa sakkunniga. Därför ingår 2019 – 2020 även Mikaela Blomqvist, Rebecka Kärde, Kristoffer Leandoer, Henrik Petersen och Gun-Britt Sundström i Nobelkommittén.

I mars beslutade man att Horace Engdahl skulle lämna Nobelkommittén.

Källa: SVT och Svenska Akademien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.