Ingalill Mosander, Rachel Kushner och Silvia Avallone om litteraturpriset och krisen i Akademien Foto: SVT

Ingalill Mosander: Litteraturprisets anseende har sjunkit

Uppdaterad
Publicerad

Krisen i Akademien har förändrat synen på Nobelpriset menar Ingalill Mosander och får medhåll av flera namn ur den svenska litteraturscenen. Men de internationella författare Kulturnyheterna frågar är inte lika övertygade.

När Kulturnyheterna frågar svenska och internationella namn ur litteraturvärlden om litteraturprisets anseende blir det tydligt att svenska röster tycker att anseendet är skadat, medan de internationella författarna är mer optimistiska.

– Anseendet har ju sjunkit efter alla skandaler som varit, säger bland annat litteraturkritikern Ingalill Mosander till Kulturnyheterna.

Gyllene tillfälle för Akademien? 

Men Eva Illouz, författare och sociologiprofessor i Jerusalem, säger att hennes syn på litteraturpriset inte nödvändigtvis förändrats av krisen i Akademien, och italienska Silvia Avallone ser ljust på situationen.

– Nu har Svenska Akademien ett tillfälle att föregå med gott exempel, säger hon.

I klippet syns kritikern Ingalill Mosander, författaren Jan Guillou, kulturjournalisten Björn Wiman, författaren Rachel Kushner och författaren Silvia Avallone.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer