Författaren Lars Ohlson var ensam om att intervjua mördaren bakom Kakelugnsmordet. Nu ligger han i tvist med två poddskapare som han anser har plagierat honom. Foto: Silvia Podrecca/Mordpodden

Åklagare väcker åtal mot Mordpodden

Uppdaterad
Publicerad

Som Kulturnyheterna tidigare berättat polisanmälde författaren Lars Ohlson podcasten Mordpodden för plagiat 2017. Nu har åklagaren väckt åtal och fallet tas upp av Stockholms tingsrätt nästa år.

Författaren Lars Ohlson har i sin bok Kakelugnsmordet från 2016 unika uppgifter om ett av 60-talets mest uppmärksammade mord. 2017 fick han reda på att Bauer Medias podcast Mordpodden, som enligt Orvesto har över 114 000 lyssningar per vecka, tagit upp samma mord som i hans bok.

Enligt Lars Ohlson redovisar podduon uppgifter ur boken, läser stycken och meningar samt använder hans analyser.

– Det är helt givet. Något annat än åtal kunde inte komma ifråga om man ser på sakförhållandena. Det är bara att lägga texterna sida vid sida och se att ”här har de brutit mot upphovsrätten”, säger Lars Ohlson till Kulturnyheterna.

– Jag bedömer att man har tagit ur boken på ett otillåtet sätt. Sedan har man överfört det här till allmänheten via podcasten. Det är det jag bedömer har hänt och enligt lagen är det inte tillåtet förutom för upphovsrättsinnehavaren, säger åklagare Linda Lauronen.

Har hänvisat till källor

Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin som står bakom Mordpodden vill inte uttala sig om åtalet utan hänvisar till ett skriftligt uttalande:

”Vi lägger ned ofantligt mycket jobb på vår podd och är noga med att hänvisa till källor, vilket vi även har gjort i det här fallet. Våra avsnitt baseras huvudsakligen på domar och förundersökningsprotokoll, men eftersom det här var ett så gammalt fall så är informationen i just det här avsnittet delvis hämtad från boken, vilket vi är öppna med. Vi anger både boktitel och författare.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.