Författaren Lars Ohlson menar att Mordpodden plagierat hans bok Kakelugnsmordet. Foto: Silvia Podrecca/Mordpodden

Lars polisanmälde succépodden för 80 fall av plagiat

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas granskning av svenska podcasts fortsätter: Nu framkommer det att radiojätten Bauer Medias tredje mest populära podcast, Mordpodden, polisanmäldes för plagiat på 80 punkter av författaren Lars Ohlson redan 2017. Besked om åtal väntas inom kort.

– Hur kan man vara så genomfräck och stjäla arbete på det här viset, säger Lars Ohlson.

Mordpodden görs av journalisterna Linnéa Bohlin och Amanda Karlsson och har enligt poddindex över 250 000 lyssningar varje vecka. Det är deras avsnitt Tandläkarmordet från juli 2017 som har polisanmälts av författaren Lars Ohlson för upphovsrättsintrång. Han menar att avsnittet i stor omfattning plagierar hans bok Kakelugnsmordet från 2016, och i polisanmälan redovisar han 80 punkter där podcastens programledare enligt honom redovisar uppgifter ur boken, läser stycken och meningar samt använder hans analyser.

– Jag kände inte till Mordpodden över huvud taget, men sen lyssnade jag och tänkte ”herregud, det är ju Kakelugnsmordet rakt upp och ned!”, säger Lars Ohlson.

Plankat ordagrant på flera ställen

Lars Ohlson kontaktade Mordpodden direkt med ett förslag på uppgörelse där han bland annat krävde att Mordpodden skulle ersätta honom med 30 000 kronor, och att de också ska ange att avsnittet är baserat på hans bok.

Linnéa Bohlin och Amanda Karlsson som gör Mordpodden anger boken Kakelugnsmordet som en av flera källor i avsnittet, men Lars Ohlsson tycker inte att det räcker. Han menar att de framställer berättelsen som sin egen och att de använder hans analyser och slutsatser som om de vore deras egna.

– De har också tagit hela min dramaturgi och mitt upplägg. Dessutom har de också plankat ordagrant på flera ställen, säger Lars Ohlson.

Tröttnade och polisanmälde

I en mejlväxling mellan Lars Ohlson och Mordpodden som Kulturnyheterna tagit del av framgår det att Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin tar illa vid sig av kritiken. ”Att du anser att vi plagierat ditt arbete får oss att må sämre än du kan ana.”, skriver de. De tar också bort avsnittet med omedelbar verkan.

Efter en lång mejl-växling skickar Linnéa Bohlin och Amanda Karlsson ett avtal där de erbjuder Lars Ohlson 30 000 kronor. Men avtalet innehåller också punkter där Lars Ohlson förbinder sig att inte yppa något om avtalet för all framtid, och att om han skriver under avtalet också blir rättsligt ansvarig för innehållet i avsnittet.

– De skrev att de hade gråtit över mina anklagelser. Sen kopplade de in advokater. Och då tröttnade jag och polisanmälde istället, säger Lars Ohlson.

Advokaten som tar över korrespondensen från Mordpoddens sida skriver att Linnéa Bohlin och Amanda Karlsson bestrider Lars påståenden och att deras juridiska bedömning är att det inte föreligger något brott mot upphovsrättslagen. Men de skriver också att den tidigare uppgörelsen står kvar om ingen polisanmälan görs.

Lars Ohlson skriver inte under avtalet utan polisanmäler istället Mordpodden för brott mot lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.

”Hela situationen är oerhört ledsam”

Förundersökningen inleddes i december 2017, och förundersökningsledaren uppger att besked om åtal kommer inom kort.

Skaparna av Mordpodden vill inte ställa upp på en intervju med Kulturnyheterna. Amanda Karlsson, den ena journalisten bakom Mordpodden skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att de tycker hela situationen med plagiatanklagelsen är ”oerhört ledsam och den har påverkat oss personligen extremt mycket” och att de alltid är noggranna med källhänvisningar, även i det här fallet.

”Det är såklart en balansgång att skriva om tillräckligt mycket, men inte så mycket att själva händelseförloppet förändras. Vi har agerat på ett sätt som vi hoppas och tror är rätt och riktigt.”, skriver Amanda Karlsson i mejlet.

Distributören Bauer Media vill inte ställa upp på en intervju med Kulturnyheterna, men skriver i ett mejl att de och Mordpodden tog ”ett gemensamt beslut att omedelbart avpublicera avsnittet” när de nåddes av Lars Ohlsons kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.