Foto: Ufopodden/Stockhouse

Svenska mordhistorier kände till plagiaten – fortsatte ändå

Uppdaterad
Publicerad

Plagiatskandalen runt Svenska Mordhistorier och radiojätten Bauer Media växer: Kulturnyheterna kan nu belägga omfattande plagiat i sammanlagt fyra populära podcasts. Samtidigt kan vi visa att både producenten Dabozzi Media och distributören Bauer Media känt till att plagiat förekommit i flera års tid. Trots det har man fortsatt.

När Kulturnyheterna granskade den populära podcasten Svenska mordhistorier, och deras nyutgivna bok med samma namn, kunde vi belägga att båda innehöll omfattande plagiat av svenska nyhetsmedier och bloggar. Plagiaten uppmärksammades först av av journalisten Jack Werner. Kulturnyheternas granskning visade att även systerpodden Svenska rån innehöll plagiat.

– Det har blivit fel, det är den mänskliga faktorn. Jag vill be jättemycket om ursäkt, sa Svenska mordhistorier-skaparen Sebastian Krantz till SVT då.

Poddplagiaten

Nu kan Kulturnyheterna avslöja att sammanlagt fyra populära podcasts från Dabozzi Media och poddskaparen Sebastian Krantz återkommande har plagierat nyhetssajter och bloggar, och att detta pågått i flera års tid. Det handlar om Svenska mordhistorier, Svenska rån, Ufopodden och podcasten Hemsökt. (I faktarutan nedan kan du läsa mer om detta).

När vi kontaktar Sebastian Krantz med de nya uppgifterna, medger han åter igen att man gjort fel:

– Vi har ju varit jättedåliga på att göra en kontroll av manusen. Det är ju bara att erkänna, säger han till Kulturnyheterna.

Krantz menar att man anlitat omkring tio olika manusförfattare till sina podcasts, och att man inte kontrollerat sina källor.

– Vi har knappt haft några rutiner alls, och har varit alldeles för blinda för sånt här. Det är helt klart vårt ansvar, fortsätter han.

Har känt till plagiaten

Utöver flera exempel på plagiat kan Kulturnyheterna nu visa att Dabozzi Media och distributören Bauer Media också känt till att det förekommit plagiat i flera års tid. Man har återkommande raderat och redigerat avsnitt som belagts med fel, men trots det har upphovsrättsintrången fortsatt. Samtidigt har Bauer Media fortsatt att sälja och placera ut annonser i poddarna.

Redan våren 2017 kontaktade föreningen Ufo-Sverige Sebastian Krantz rörande plagiat av föreningens bloggar i avsnitt av Ufopodden och Hemsökt, och skickade en faktura på 5000 kronor för upphovsrättsintrång.

Clas Svahn från UFO Sverige visar upp en kopia av en påstådd utomjording som ska ha landat på jorden. Foto: SVT/Johan Dernelius

Den betalades aldrig, men när avsnitten ifråga raderades från Bauer Medias podcastplattform Radioplay släppte Ufo-Sverige konflikten. I mejl mellan parterna ber Sebastian Krantz om ursäkt, och menar att det rör sig om ett missförstånd. Men Clas Svahn, vice ordförande för Ufo-Sverige och journalist på Dagens Nyheter, ger inte mycket för den förklaringen.

– Han har snott en hel del både från blogginlägg jag skrivit och mina böcker om Ufon. Jag har haft kontakt med honom skriftligen, och att han kallar det för missförstånd och nu ber om ursäkt är något av det löjligaste jag läst, säger Clas Svahn.

– Det är inget misstag, de här poddarna bygger ju på att han har snott grejer. Vi har varit på honom massor med gånger, så han har varit väl medveten om detta länge.

”Borde agerat tidigare”

Ett år senare, våren 2018, publicerar Dabozzi media själva en ursäkt på Facebook för att man plagierat sajten Dystopia i fyra avsnitt av podcasten Hemsökt och i ett avsnitt av Svenska Mordhistorier.

”I dessa fall ligger tekniska problem och den mänskliga faktorn bakom”, skriver man i det osignerade inlägget, och förklarar att avsnitten kommer att redigeras och laddas upp på nytt.

Vi frågar Sebastian Krantz hur plagierandet kan ha fortsatt, när man flera gånger sen starten raderat avsnitt på grund av plagiat, och lovat bättring.

– Jag har faktiskt inget bra svar på det, säger Sebastian Krantz.

– När vi har blivit informerade om fel så har vi vidtagit åtgärder, men sen så har vi varit dåliga på att dra lärdom av det. Jag borde definitivt ha tagit till skarpare åtgärder mycket tidigare.

Läs Bauer medias svar här.

Plagiaten i poddarna

I vår ursprungliga granskning av Svenska mordhistorier hittade vi ett tiotal exempel på direkta plagiat. I vår utvidgade granskning av företagets utgivning har vi kontrollerat tre avsnitt per podcast, och hittat plagiat i samtliga. Det handlar om texter från svenska nyhetsmedier, bloggar, Wikipedia-inlägg och i ett fall om en kopierad faktaruta om månen från en jordglobsåterförsäljare.

Här är några av de mer omfattande exemplen vi har belagt hittills:

Ufopodden, avsnitt 34: över elva minuters sammanhängande högläsning från en artikel i tidskriften Sökaren från 1986.

Hemsökt/Paranormalia avsnitt 104: över femton minuter av podden består av text från en blogg. Den är översatt från engelska till svenska och handlar om Harbinger-experimentet.

Svenska rån, avsnitt 1 säsong 2: Fem minuter av högläsning från Anders Svenssons blogg i avsnittet om rånet i Högdalen.

Svenska mordhistorier, avsnitt 130: Fyra minuters högläsning ur Anders Svenssons blogg i avsnittet om Malexander-morden. Avsnittet är borttaget efter vår granskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poddplagiaten

Mer i ämnet