Jack Werner: Poddvärlden lite som ett vilda västern

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Jack Werner var först med att uppmärksamma plagiaten i boken Svenska Mordhistorier som baseras på podcasten med samma namn. Enligt honom är det ett problem att svenska podcasts inte granskas hårdare.

Tidigare i dag publicerade Kulturnyheterna en granskning som visar att boken Svenska mordhistorier baserad på den populära podcasten med samma namn har plagierat stora delar av sitt material. Journalisten Jack Werner var först att uppmärksamma detta då han på sociala medier visade hur ett stycke från boken var hämtat från TT.

Werner menar att plagiaten i Svenska Mordhistorier är en del av ett större problem, där svenska poddare inte tycks behärska grundläggande journalistiska metoder. Ett annat problem är enligt honom också att svenska medier sällan granskar svenska podcasts, trots deras miljonpublik.

– Det är lite som vilda västern, kanske för att det så snabbt har vuxit till att miljoner svenskar nu lyssnar på poddar.

– Det vore bra om vi kunde hitta en infrastruktur för kvalitetskontroll, innan någon utsätter en anhörig eller enskild person för skada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.