I både podcasten och boken Svenska Mordhistorier förekommer direkta plagiat, visar Kulturnyheternas granskning. Foto: SVT

Omfattande plagiat i hyllade podcasten Svenska mordhistorier

Uppdaterad
Publicerad

Den populära podcasten Svenska mordhistorier har fler än 200 miljoner lyssningar och är den största true crime-podcasten i Sverige. Men en granskning av Kulturnyheterna visar att både podcasten och dess nyutgivna bok återkommande och i stor omfattning plagierar svenska nyhetsartiklar och bloggar.

– Jag vill be jättemycket om ursäkt, säger Sebastian Krantz, som gjort podcasten sedan 2016.

Svenska mordhistorier innehar plats sex bland Sveriges tio mest populära podcasts och har enligt dem själva mer än 200 miljoner lyssningar sedan starten 2016.

Idag har den populäre programledaren Sebastian Krantz gjort över 150 avsnitt som i detalj går igenom turerna runt kända och okända svenska mord, genomfört en Sverige-turné med liveshowen Avsnitt noll och nyligen gett ut en bok – Svenska mordhistorier – med 12 av podcastens mest populära avsnitt i litterär bearbetning av journalisten Cyril Hellman.

Poddplagiaten

Omfattande plagiat

Vad som däremot inte är känt är att Svenska mordhistorier i såväl sin podcast som i den nya boken i stor omfattning har plagierat och läst högt ur svenska nyhetsartiklar och bloggar – och presenterat det som sitt eget material.  

Kulturnyheternas granskning av boken visar att författarna vid flera tillfällen ordagrant hämtat sitt innehåll ur artiklar från bland annat Aftonbladet, Nyhetsbyrån TT och Expressen, utan att hänvisa till källan.

Det enskilt tydligaste exemplet som Kulturnyheterna har hittat är fem sidor som kopierats från en svensk blogg om kriminalhistoria, där den längsta passagen sträcker sig över fyra sidor. Bloggaren Anders Svensson i Göteborg har skrivit om svenska brott på sin fritid sedan 2005, och reagerar starkt när han bläddrar genom boken. Sida efter sida är skriven av honom själv och används i både boken och podcasten helt utan hans vetskap.

– Man kan inte göra så. Det är en sak om det görs av misstag, men det är ju nästan ett helt kapitel med min text rakt upp och ner. Då måste man prata med mig och faktiskt ge mig en ersättning, säger han till Kulturnyheterna.

Överväger juridiska åtgärder

Men det finns också detaljerade skildringar av gärningsmän och kända brott som kopierats från nyhetsartiklar. Eftersom boken bygger på manusen från podcasten, kan Kulturnyheterna snabbt hitta exempel även där. Sebastian Krantz högläser till exempel i fyra minuter ur Anders Svenssons blogg i sitt avsnitt om Malexander-morden, och ägnar sex minuter åt att i detalj återge en Expressen-artikel i avsnittet om polismordet i Högdalen. Några källor anges inte.

– Det är fel och inte ens lagligt. Det är ett brott mot upphovsrättslagen. Det är inte mycket att orda om, så jag får ju titta på vad jag kan göra åt det nu, säger Anders Svensson.

Anders Svensson läser i Svenska Mordhistorier, och upptäcker att flera sidor är hämtade ur hans blogg om svensk brottshistoria. Foto: SVT

Det var journalisten Jack Werner som först uppmärksammade tveksamheterna i Svenska mordhistoriers material, när han i ett inlägg i sociala medier pekade på att ett stycke i boken sannolikt var ett plagiat.

– Jag hittade den här boken i en bokaffär, slog upp den på måfå och sökte på internet. Jag konstaterade på en gång att det var en kopierad artikel från Nyhetsbyrån TT, säger Jack Werner.

Werner menar att plagiaten i Svenska mordhistorier är en del av ett större problem, där svenska poddare inte tycks behärska grundläggande journalistiska metoder. Ett annat problem är enligt honom också att svenska medier sällan granskar svenska podcasts, trots deras miljonpublik.

– Det är lite som vilda västern, kanske för att det så snabbt har vuxit till att miljoner svenskar nu lyssnar på poddar. Det vore bra om vi kunde hitta en infrastruktur för kvalitetskontroll, innan någon utsätter en anhörig eller enskild person för skada.

Vill be om ursäkt

När vi träffar Sebastian Krantz, som gör podcasten tillsammans med mediebolaget Bauer medier, lägger han sig platt för kritiken från Jack Werner och Anders Svensson. Han medger att Svenska mordhistorier inte har redovisat sina källor i podcasten eller i boken, och att de för närvarande inte vet var materialet i många av deras avsnitt kommer ifrån.

– Vi hämtar information från så många olika håll och samlar det på en kladd, som blir manus och sen ska det ut. Det har inte varit en bra process, därför har vi lagt om arbetet idag där vi granskar materialet på ett mycket bättre sätt, säger Sebastian Krantz till Kulturnyheterna.

– Vi är ju flera som gör podden och som har kastats in i en helt ny bransch. Vi är inte journalister, ibland kan det bli fel – och i det här fallet har det blivit det.

Krantz menar att han och de andra som jobbar med Svenska mordhistorier började på amatörnivå, och då varken redovisade källor eller höll ordning på var informationen hämtats från. Idag säger han att de försöker bli bättre, och vill samtidigt rikta en ursäkt till Anders Svensson för att de plagierat hans blogg.

– Det har blivit fel, det är den mänskliga faktorn. Jag vill be jättemycket om ursäkt och hoppas att vi kan lösa det på bästa sätt.

Förlagen vill inte kommentera

Medförfattaren till boken, journalisten Cyril Hellman, säger att han inte varit medveten om att materialet inte källkontrollerats, och att han enbart medverkat i projektet genom att bearbeta manusen skönlitterärt.

– Det är allvarligt, och måste ju åtgärdas. Förlaget och jag letade efter plagiat i texten, och vi trodde att vi hade hittat allt. Men jag trodde också att det här var ett korrekt manus.

När man som journalist upptäcker plagiat i en text, reagerar man inte starkare då?

– Vi hittade bara tre, fyra fel och trodde inte att det var så allvarligt. Det är ju en av Sveriges mest populära poddar, så det är konstigt att det här inte kommit fram. Men mitt jobb var alltså bara att dramatisera en text. Jag har inte medverkat som journalist, utan som författare.  

Kulturnyheterna har sökt Bauer Medias ansvarige utgivare Staffan Rosell, som ger ut podcasten Svenska mordhistorier. Han vill inte ställa upp på en intervju.

Förlaget Pagina, som gav ut boken Svenska mordhistorier, vill inte heller kommentera vår granskning.

Förlaget Bookmark, som äger rättigheterna till Svenska mordhistorier-boken idag, avböjer också en intervju, och meddelar att de efter att plagiaten uppdagats erbjudit författarna att överta rättigheterna till boken.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poddplagiaten

Mer i ämnet