– Vi vill göra rätt för oss, säger Sebastian Krantz programledare för poddarna i plagiatskandalen och VD för Dabozzi Media. Foto: Stockhouse

Svenska Mordhistorier: Vi ska avpublicera och kontrollera avsnitt

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas granskning har visat på omfattande plagiat i Dabozzi Media och Bauer Medias populära podcasts. Timmar efter att vi presenterat uppgifterna för företagen meddelar poddskaparen att man kommer att avpublicera en del av sin utgivning för plagiatkontroll. Exakt hur många av de hundratals avsnitt som berörs kan man inte svara på.- Det handlar om många avsnitt som vi kommer att kontrollera, säger Sebastian Krantz.

Kulturnyheternas granskning av Dabozzi Medias populära podcasts Svenska Mordhistorier, Svenska Rån, Ufopodden och Hemsökt har kunnat belägga återkommande och omfattande fall av plagiat. När SVT under torsdagen kontaktade Sebastian Krantz, poddarnas skapare, och utgivaren Bauer Media med vårt underlag, meddelade de bara timmar senare att delar av katalogen – som består av hundratals avsnitt – ska avpubliceras och kontrolleras för plagiat. Sedan granskningen inleddes har flera avsnitt raderats från Radioplay, Bauer Medias podcastplattform.

– Vi kommer att avpublicera avsnitt inom den tidsperiod vi misstänker att det finns risk för att det förekommer plagiat, säger Sebastian Krantz.

– Vi ska titta igenom varenda avsnitt och helt enkelt göra rätt för oss, just nu råder det väldigt stor förvirring för oss.

Hur många avsnitt handlar det om?

– Det är svårt att säga just nu, men det handlar om många avsnitt som vi kommer att kontrollera. Förhoppningsvis innehåller majoriteten av dessa inte plagierat innehåll, men vi förväntar oss att det tar tid.

Tanken är enligt Krantz att avsnitt som inte innehåller plagiat ska laddas upp på nytt, och de som beläggs med kopierat material ska göras om.

Ber om ursäkt till lyssnarna

Dabozzi media har producerat podcasts sedan 2016, och når enligt dem själva mer än 200 000 lyssnare varje vecka. Svenska Mordhistorier, deras största titel, är Sveriges femte mest populära podcast. Men Kulturnyheternas granskning visar att fyra av företagets podcasts innehåller plagiat i flera olika avsnitt, och att såväl utgivaren Bauer Media som producenterna Dabozzi media känt till plagiaten i flera års tid. Sebastian Krantz menar att man brustit i ansvar, och vill be om ursäkt till sina lyssnare.

– Det enda man göra är att be om ursäkt, man kan ju inte skylla ifrån sig på någon. Det här är vårt ansvar. Och jag förstår att människor blir upprörda, speciellt våra lyssnare, säger han till Kulturnyheterna.

Bauer Media, som distribuerar och säljer annonser till samtliga fyra podcasts i vår granskning, har avböjt en intervju med Kulturnyheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.