Aktivister kastade tomatsoppa på van Gogh

Uppdaterad
Publicerad

Miljöaktivister har kastat tomatsoppa på en Vincent van Goghs kända målningar av solrosor som hänger på National Gallery i London, visar videoklipp från händelsen som sprids på sociala medier.

I ett uttalande säger sig klimatorganisationen Just Stop Oil stå bakom aktionen där två av dess medlemmar tömde två burkar med Heinz tomatsoppa över målningen. Motivet sägs vara att sätta press på Storbritanniens regering om att stoppa alla nya olje- och gasprojekt.

Enligt Sky News rör det sig om två ungdomar som ska ha kastat soppan innan de limmade fast varsin hand på väggen under tavlan, som täcks av ett skyddsglas.

Värderad till 920 miljoner

”Vad är mest värt? Konst eller livet?”, ropade en av dem.

Oljemålningen från 1888 värderas till motsvarande 920 miljoner kronor.

De två har gripits misstänkta för skadegörelse och intrång, uppger Londonpolisen.

Aktionen kommer efter att aktivister från samma organisation utfört en serie liknande protester vid konstgallerier i Storbritannien samtidigt som aktivistnätverk i Europa, Australien och Kanada har genomfört flera liknande aktioner.

National gallery skriver i ett uttalande att målningen är oskadd, men att ramen fått några mindre skador.

Se klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.