Aktivisterna om konstkupperna: ”Syftet är att uppröra”

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året har allt fler klimataktivister gett sig på kända konstverk. Bland annat kastade de soppa på van Goghs Solrosor. Bakom aktionen ligger organisationen Just stop oil.

– Syftet är att uppröra. Kuppen har setts över hela världen så i den meningen kan det beskrivas som en framgång, både med tanke på stödet men också upprördheten, säger Grahame Buss, talesperson för Just stop oil.

Just stop oil är en av flera klimatrörelser som på senare tid gett sig på konstinstitutioner. Aktivister har bland annat limmat fast sig vid konstverk, täckt för John Constables naturromantiska målning Höskrindan (1821) och kastat soppa på van Goghs målning Solrosor (1886–1889) på National gallery i London. Rörelsens mål är att få den brittiska regeringen att stoppa användningen av fossila drivmedel helt och hållet.

Men varför ger de sig på kända gamla konstverk? I videon ovan kan du se intervjun med Just stop oil.

Sveriges museer ifrågasätter aktivism som metod

Riksförbundet Sveriges museer ställer sig frågande till de aktivistiska metoder som Just stop oil använder.

– Vi skulle hellre se att museerna kunde kroka arm med aktivisterna i att skapa uppmärksamhet och insikter i vad som händer, säger Gunnar Ardelius, generaldirektör för Riksförbundet Sveriges museer.

Enligt Gunnar Ardelius diskuteras klimatfrågan flitigt inom museisektorn, och man arbetar aktivt med att ta ansvar och skapa insikter om klimatförändringarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.