Akut organistbrist: Här är Svenska kyrkans krisplan

Publicerad

Svenska kyrkan lider av akut brist på kyrkomusiker. Nu kraftsamlar man för att vaska fram de hundratals organister som krävs fram till år 2030.

– Vi är offensiva och måste göra allt vad vi kan. Annars blir det tyst, säger Marit Torkelson, som leder kyrkans projekt Organister i framkant.

Den dåliga återväxten på organister har plågat Svenska kyrkan under lång tid.

Stora pensionsavgångar de närmaste åren betyder att 700 kyrkomusiker behöver utbildas för att tillgodose behovet ute i församlingarna.

– Risken är att det inte längre kommer vara självklart med levande musik på begravningar, bröllop, dop och andra gudstjänster. Det blir tyst, säger Marit Torkelson.

Saknas förebilder

Många hittar musiken i kyrkan, men idag är det få som drömmer om att arbeta som kantor.

1990 kommunaliserades kyrkomusikernas tjänster, något som ledde till att de fick mindre tid att undervisa barn och unga i orgelspelande.

– Om man inte har förebilder så är det svårt att hitta den här verksamheten. Vi behöver synliggöra orgeln, säger Marit Torkelson.

Nya rekommendationer

Svenska kyrkan sjösatte nyligen pilotprojektet Organister i framkant som har gått ut med rekommendationer till församlingarna.

Målet är glasklart: få barn och unga att upptäcka orgeln.

– Varje församling kan bjuda in alla 9-åringar till en orgelupplevelse och låta dem bygga så kallade do-orglar. Det är ett pedagogiskt orgelbygge där barnen bygger en egen, fungerande orgel på 60 minuter.

”Kudde och raggsockor”

Man föreslår även konceptet ”Go Bach to sleep” där barn bjuds in för att ta del av en annorlunda, mer avslappnad orgelkonsert.

– Man kan ta med en kudde och raggsockor och lägga sig i kyrkbänken för att skapa ett meditativt rum för vila och reflektion, säger Marit Torkelson.

Marit Torkelson hoppas också att alla kyrkans organister tar sig minst en elev.

– Det blir 2100 nya orgel-elever i så fall.

Vad händer om ni inte lyckas?

– Jag har varit på gudstjänster utomlands där man läser mässan. Det är förstås en framkomlig väg. Men att få sjunga med i psalmsången i gudstjänsten är ett sätt att gestalta tron och det tror jag många människor har ett stort behov av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.