Kyrkoherde Hans Gårdh ångrar att han lät Grotesco spela in sin sketch i Värmdö kyrka. Foto: SVT

Kyrkoherden ångrar Mello-sketchen: Kommer säga nej till framtida inspelningar

Uppdaterad
Publicerad

Helgens mellanakt i Melodifestivalen innehöll lättklädda nunnor och dans vid predikstolen i Värmdö kyrka. Nu ångrar kyrkoherden Hans Gårdh att kyrkan fick användas, och är besviken på SVT.

– Man har en tillit till SVT. Jag kommer säga nej till filminspelningar framöver, säger han.

Humorgruppen Grotesco stod för pausunderhållningen under Andra chansen i lördags.

I sketchen återupplivades karaktären DJ Trexx, en technoartist som var huvudperson i gruppens tidigare Melodifestivalen-nummer Tingeling.

I lördagens inslag dansade DJ Trexx runt i Värmdö kyrka, omgiven av lättklädda nunnor och präster. Något som väckt anstöt hos flera tittare.

”Laddade symboler”

De senaste dagarna har Hans Gårdh, kyrkoherde i Värmdö församling, tagit emot hundratals mejl och upprörda Facebook-meddelanden.

– Jag hade fått intrycket att det bara skulle synas lite valv och väggar med mycket rök. Det var inte meningen att Värmdö kyrka skulle komma i blickfånget.

Just användandet av predikstolen har upprört många.

– Det som utspelar sig i sketchen utspelar sig mitt i kyrkorummet med alla dess laddade symboler, säger Hans Gårdh.

– Man märker också att vi navigerar i ett mångkulturellt Sverige. Det är många med katolsk bakgrund som reagerat. Här i kyrkan finns den gamla St:Olof-statyn som är Nordens första helgon. Sen har det kommit reaktioner från ortodoxt håll då det var ortodoxa präster som skildrades, säger Hans Gårdh.

Ångrar sig

Han hade önskat att SVT och Melodifestivalen hade varit tydligare med hur kyrkan skulle skildras i sketchen.

Ångrar du att ni ställde upp på det här?

– Ja med facit i hand. Jag ser det som väldigt svårt att upplåta kyrkan till filminspelningar igen. Man har en tillit till SVT. Vi hoppades att det skulle bli något positivt för oss som kyrka men så blir det tvärtom

Stoppar framtida inspelningar

Värmdö Kyrka har figurerat i film och tv flera gånger förut. Men nu är det slut på det.

– Man bränner marken och jag kommer säga nej till filminspelningar framöver. Jag tror att alla kyrkoherdar kommer bli mycket mer försiktiga framöver.

Domkapitlet i Stockholms stift, ett organ som håller i tillsynen av församlingarna, säger till Kulturnyheterna att man tagit emot en anmälan mot Värmdö församling. 

Man kommer nu att titta på om något fel begåtts i samband med att SVT släpptes in i kyrkan.

– Det är inte oväntat när många känner sig sårade och kränkta för sitt kyrkorum. Det är bra att det utreds, säger Hans Gårdh.

Melodifestivalen: Har uppstått ett missförstånd

Melodifestivalens projektledare Anette Brattström tycker att det är tråkigt att sketchen fått upprörda reaktioner.

”Vi har varit så tydliga vi kan med hur slutresultatet av inspelningen skulle bli. Vi har även skickat över råmaterial från inspelningen innan det färdigställdes helt” skriver hon i ett mejl till Kulturnyheterna.

På frågan om hon anser att Melodifestivalen gjort något fel här svarar hon att:

”Jag tycker att det är fel tillfälle att prata om vem som har gjort rätt eller fel. Oavsett vad så har det uppstått ett missförstånd”.

I videon kan du se en bit av sketchen och varför den väcker kritik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.