Alandh: Ingen helgonförklaring

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon visar SVT Tom Alandhs dokumentär, tio år efter att Sveriges utrikesminister dog av sina skador efter knivattacken på varuhuset NK.

Tom Alandh menar att just det faktum att så många människor har positiva bilder av Anna Lindh är något som han som filmare måste förhålla sig till.

– Man får vara på sin vakt att det inte blir en helgonförklaring. Det tycker jag att vi har lyckats med. Hon var en bra politiker helt enkelt, precis som med Palme, man behöver inte putsa mer på de här silvervaserna utan beskriva henne i alldagliga ordalag också. Sen är det är inte alla som hurrar i den här filmen, säger Alandh till Dokumentärbloggen.

Tio år sedan mordet på Anna Lindh

Tom Alandh träffade aldrig Anna Lindh, men tycker att hans bild av henne bekräftats under arbetet med dokumentären.

– Hon var enstämmigt en väldigt positiv, engagerad, glad person som ville väldigt mycket i sitt liv.

Egyptenavvisningarna

Till de mer omdiskuterade besluten av Anna Lindh hör de så kallade Egyptenavvisningarna, som också tas upp i filmen.

– Det finns med och jag tycker att vi går in tillräckligt nära och ganska belysande på den frågan, även om vi inte ägnar en kvart åt den.

”Väldigt nära inpå”

Trots att det gått ett helt decennium sedan knivattacken, tycker Tom Alandh att det fortfarande gått för lite tid för att kunna göra den stora dokumentären om Anna Lindh.

– Den kommer förmodligen göras om 15-20 år. Tio år är väldigt nära inpå, det vet jag av erfarenhet för jag gjorde en film om Palme tio år efter och vi hade inte tillgång till de människor som jag tyckte var mest intressanta, säger Alandh till Dokumentärbloggen.

Tom Alandhs film om Anna Lindh visas onsdagen den 11 september i SVT1 kl 20:00.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tio år sedan mordet på Anna Lindh

Mer i ämnet