Demonstranter med den albanska flaggan protesterar mot rivningen av landets nationalteater på söndagen. Foto: AP/TT

Albaniens nationalteater rivs under protester

Uppdaterad
Publicerad

Under stora protester började myndigheterna riva nationalteatern i Albaniens huvudstad Tirana på söndagen. Aktivister som ville stoppa rivningen släpades bort av polisen och folkmassan skanderade slagord som ”skamligt” och ”diktatur”.

Närmare ett 40-tal personer greps och en polis skadades och fördes till sjukhus. Även demonstranter ska ha kommit till skada.

Striden om teatern har pågått i flera år. Den byggdes 1939 av italienarna som då ockuperade Albanien. 1945 utsågs den till nationalteater men premiärminister Edi Ramas regering vill bygga en ny och större teater.

Oppositionspartier och kulturpersonligheter motsätter sig rivningen och anser att teatern är en del av landets kulturarv. Regeringen har också anklagats för att skynda på rivningen utan att ha tillräckliga tillstånd.

EU har manat parterna att undvika en upptrappning av situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.