I klippet ser du Albert Hammond Jr berätta om framtiden för The Strokes. På bilden: Albert Hammond Jr 2018. Foto: Jack Plunkett/TT

The Strokes-stjärnan Albert Hammond Junior: Vi har aldrig varit i bättre form

Publicerad

Efter ett pandemiuppehåll är den svenska festivalsommaren officiellt igång. Under onsdagen går en av årets första festivaler av stapeln när artisterna på Rosendal garden party i Stockholm intar scenen. Först ut är The Strokes som är tillbaka i Sverige för första gången sedan 2011. 

– Jag älskar Sverige, säger bandets gitarrist Albert Hammond Junior till SVT.

Mer än tio år har gått sedan The Strokes klev upp på en scen i Sverige. Det var på festivalen “Peace & love” 2011 som New york-bandets indierock senast nådde svenska festivalbesökares öron. Men när årets festivalsommar nu drar igång blir det ändring på det. 

Under onsdagskvällen slår Rosendal garden party upp portarna och den första kvällens huvudnummer är just The strokes. 

– Jag minns festivalen 2011 tydligt. Jag älskar verkligen Sverige, sättet vi har turnerat hittills har lämnat ute väldigt många länder men det känns bra att komma tillbaka, säger en av bandets gitarrister och frontfigurer Albert Hammond Jr till SVT.

“I vår bästa form någonsin”

Likt resten av världen har bandets live-verksamhet legat på is som en följd av pandemin. Men att nu vara tillbaka på turné känns fantastiskt, enligt gitarristen. 

– Att inte ha jobbat på så länge kan verkligen ta sig in i huvudet på en. Men jag känner att bandet musikaliskt sett aldrig har varit bättre vilket känns otroligt efter mer än 20 år. 

The Strokes senaste album “The new abnormal” släpptes i april 2020 i samband med att coronaviruset spred sig över världen och tillfällena att framföra det live föll i takt med att festivaler och konserter ställdes in. 

– Det är några av våra favoritlåtar att spela live och de känns också som fan-favoriter. Och det känns bra för då turnerar vi inte på nostalgi. Det hade nog inte funkat för oss som grupp.

Avslutar solokarriären

Bandet bildades 1999 och har släppt flera album. Bland annat debutalbumet “Is this it”, “Room on fire” och “First impressions of earth”.

Utöver bandet har även Albert Hammond Jr en rad soloprojekt. Han berättar nu att han precis blivit färdig med en skiva som kommer att bli hans sista. Men när den kommer att släppas vet han själv inte än. 

Men slutet för solokarriären gäller inte för bandet.

– Nej nej, framtiden för The Strokes är ljus, det är nog bara vi själva som kan komma i vår egen väg. Jag tror att vår bästa musik fortfarande ligger framför oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.