Kawa Zolfagary. Foto: Oscar Stenberg

Mobiliserar mot sexism och rasism

Uppdaterad
Publicerad

En ny twitterkampanj ska mobilisera mot rasism och hjälpa personer som blir påhoppade i kommentarsfält på internet.

I dag skriver Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg om hur hon utsatts för grova hot efter tidningens granskning av rasistiska sajter. Under dagen har artikeln har spridits på twitter med hashtagen #aldrigensam.

Hashtagen kom till redan i tisdags, och ska fungera som en megafon som hjälper folk som blir påhoppade i kommentarsfält. Den kan användas för att länka till en sida där man vill ha hjälp att ge mothugg mot rasism och sexism.

– Jag har själv känt rätt stor ångest, frustration, att man sällan är fler som argumenterar emot. Det har varit en tanke väldigt länge, att försöka dela lite på bördan, säger debattören Kawa Zolfagary som ligger bakom hashtagen.

Brukar kapas

Liknande hashtagar, som #prataomdet och #dethärärmittland, har tidigare kapats av rasistiska och kvinnofientliga twitterkonton. Men Kawa Zolfagary hoppas att #aldrigensam ska fungera som en stafettpinne som mobiliserar mot näthat.

– Vi vill inte lämna walk over. Men har man tio personer emot sig orkar man inte. Om jag har en diskussion på nätet och försvinner iväg en timme har jag oftast 30 nya svar när jag kommer tillbaka. Då finns det ingen chans att hinna, men då kanske någon annan har kommit in och håller igång diskussionen och argumenterar, säger Kawa Zolfagary.

Avpixlat svarar med hat

I sin roll som skribent och debattör är Kawa Zolfagary själv ofta en måltavla för näthat. Och det är just när han skriver om rasistiska sajter, såsom de Aftonbladet granskat, som det brukar hetta till.

– Jag har skrivit om migration och jämställdhetsfrågor i flera år. Det resulterar sällan i direkta hot, förutom när jag skriver om Avpixlat, och deras koppling till Sverigedemokraterna, säger han.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.