Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Alexandra Pascalidou berätta om Zlatans betydelse i klippet ovan. Foto: SVT/Oscar Fries/TT

Alexandra Pascalidou: ”Har varit en symbol för alla oss betongbarn”

Uppdaterad
Publicerad

Få andra svenska idrottsstjärnor har gjort så stort avtryck på kulturen och samhällsdebatten som Zlatan Ibrahimovic. Men han har också utmanat föreställningarna om vem som är svensk, menar journalisten och författaren Alexandra Pascalidou. 

Författaren Alexandra Pascalidou har både skrivit och debatterat det mångkulturella Sverige sedan 90-talet.

Hon menar att ett av skälen att han fått en så central roll i berättelsen om Sverige är han utmanat den svenska självbilden.

– Han betyder allt – inte bara för mig utan för många av oss. Han har varit den som visat samhället och världen att även om man man kommer från den fattigaste betongen så kan man åstadkomma och förverkliga sina drömmar, säger Alexandra Pascalidou till Kulturnyheterna.

”Har förkroppsligat kampen”

Hon menar att Zlatan Ibrahimovic framgångssaga haft en stor inverkan. Inte bara när det gäller att gå från grusplanen i Rosengård till de stora fotbollsarenorna – utan att han också varit en symbol för integrationen och alla hinder för den.

– Zlatan har förkroppsligat den kampen. Att oavsett om du är världsbäst så finns det ändå människor som vägrar se dig som svensk, som vägrar acceptera dig som fullvärdig medborgare.

Som en person som själv har gjort en klassresa kan hon relatera till Zlatans erfarenheter.

– Han är en symbol för alla oss betongbarn med olika bakgrund och för alla oss utan förutsättningar.

Hör Alexandra Pascalidou berätta mer om Zlatans betydelse i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.