Alexandra Rapaport, på Guldbaggegalan 2013. Foto: Anders Wiklund/TT Bild

Alexandra Rapaport: ”Tror inte jag får gå på Oscargalan”

Uppdaterad
Publicerad

Hon spelar i en av årets oscarnominerade filmer.

Danska Thomas Vinterbergs film ”Jakten” handlar om en förskolelärare som anklagas för övergrepp på en liten flicka. Huvudrollen spelar danska Mads Mikkelsen, och i en lite mindre roll finns svenska Alexandra Rapaport.

På torsdagen avslöjades det att dramat är oscarnominerat, i kategorin för icke engelskspråkig film.

Oscarsgalan 2014

– Jag blir glad! Bara att filmen är nominerad är ju jättestort och om den vinner är det fantastiskt. Jag har aldrig varit med i en oscarnominerad film förut, säger Alexandra Rapaport till Kulturnyheterna.

Anade nomineringen

”Jakten” är en stark, gripande och annorlunda film, tycker skådespelerskan. Hon är inte särskilt förvånad över att många filmdomare verkar tycka detsamma.

– Jag hade lite trott att den skulle bli nominerad, faktiskt. Den har ju vunnit flera priser och nominerats till Golden Globe.

”Restriktivt med biljetter”

Oscargalan hålls den 2 mars, men svenskan tror inte att hon kommer att skrida fram på röda mattan utanför The Dolby Theatre.

– Nej, jag tror inte att jag kommer få gå. Det är väldigt restriktivt med biljetter för filmer i den kategorin. Jag har inte förväntat mig det med min roll i ”Jakten”. Men jag skulle ju inte tacka nej om jag blev erbjuden en biljett!

Just nu spelar Alexandra Rapaport i föreställningen ”The mental states of Sweden” på Dramaten i Stockholm. Därefter ska hon röra sig till ett nytt grannland för att spela in film: Norge. Detaljer vill hon inte ge än.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2014

Mer i ämnet