Se intervjun med Thomas Alfredson från inspelningen av Aja baja, Alfons Åberg. Foto: SVT

Alfons Åberg får nytt liv med stjärnregissören Tomas Alfredson

Uppdaterad
Publicerad

I år är det femtio år sedan den första boken om Alfons Åberg gavs ut. Det sammanfaller med att stjärnregissören Tomas Alfredson gjort ett antal nya filmatiseringar av böckerna.

– Det sitter en person till vänster som saknar underkropp; kan vi täcka honom?  

Det är filminspelning av en scen ur Alfons Åberg, och Tomas Alfredson tittar uppmärksamt på monitorn.

En datorstyrd kamera som rör sig med millimeterprecision, och laserskurna bilder, direkt från Gunilla Bergströms illustrationer, ska få nytt liv. 

– Vi började prata för 30 år sedan, jag och Gunilla. Tanken var att vi skulle göra film av Alfons med levande skådespelare, berättar Tomas Alfredson.

Bergström gick bort i somras

Men snart kom paret på att det skulle begränsa barnens egna tolkningar av figurerna och berättelserna, och istället gick man tillbaks till originalbilderna.  

När Gunilla Bergström gick bort i somras hade hon sett delar av det nya materialet, och hon var nöjd. För Tomas Alfredson är Alfons Åberg en högst levande karaktär, trots sina 50 år.  

– I dagens konsumtionshets tror jag att Alfons lugn och eftertänksamhet, och hyllande av vardagen, har en viktig plats att fylla, säger han, och verkar få medhåll av publiken: tio miljoner sålda böcker på 35 språk, och alltid i toppen av biblioteksstatistiken.  

– Att skriva spännande om vardagen är ju det svåraste, säger skådespelaren och författaren Jonas Karlsson, som är röst i de nya filmerna.

Han berättar hur han experimenterade med sina egna barn; hur långsamt kunde man läsa?

Ibland, erkänner han, flöt experimentet ihop med en trött småbarnsförälders behov av små mikroslumrar i pauserna.

– Här är Alfons Åberg........... fyra år...........han är busig ibland........

Den första filmen, Aja baja, Alfons Åberg, har biopremiär den 21 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.