Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ali Abbasi svarar på Trumps hot om att stämma filmen under en presskonferens i Cannes. Foto: Filmfestivalen i Cannes

Ali Abbasi om stämningshotet: ”Hoppas Trump ser filmen”

Uppdaterad
Publicerad

Företrädare för Trumps presidentkampanj hotar att stämma filmen ”The apprentice”, som handlar om en ung Donald Trump på 70- och 80-talen. Regissören Ali Abbasi hoppas istället att Trump ser filmen.

– Jag tror att han skulle bli överraskad, säger han på en presskonferens under filmfestivalen i Cannes.

”The apprentice” är regisserad av svensk-dansk-iranske regissören Ali Abbasi. Filmen handlar om en ung Donald Trump som klättrar sig uppåt i karriären, under vägledning av den iskalle manipulatören Roy Cohn.

Sebastian Stan spelar Trump och Jeremy Strong gör rollen som Cohn. Filmen beskrivs som en historia om våldtäkt, impotens och svek.

Filmfestivalen i Cannes 2024

Filmen har gjort Donald Trump rasande och företrädare för hans presidentkampanj hotar nu att stämma filmen.

– Jag tror inte att Trump nödvändigtvis skulle ogilla filmen, men jag tror inte heller att han skulle gilla den. Däremot tror jag att han skulle bli överraskad. Jag träffar honom gärna för att se filmen och ha ett snack efteråt, säger Ali Abbasi under en presskonferens om filmen.

Vill skapa förståelse

Ali Abbasi säger att det är en humanistisk film som vill förstå människor som Donald Trump.

– Filmskapande handlar om att ta ner människor som är ikoner – älskade eller hatade – på jorden och dekonstruera den mytologiska bilden av dem. Att göra dem till människor innebär inte att man förlåter deras handlingar, men det ger förståelse och sympati, säger Ali Abbasi.

Samtidigt menar Ali Abbasi att filmen egentligen inte handlar om Donald Trump specifikt.

– Den handlar om ett system, hur det fungerar. Cohn var expert på att utnyttja det. Det sägs att USA är delat mellan demokrater och republikaner. Det är en fantasi. USA är uppdelat mellan dem som vinner och dem som förlorar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2024

Mer i ämnet