Foto: TTVisa alla (10)
Visa alla (10)

Alice Babs är död

Publicerad

Hovsångerskan Alice Babs dog på tisdagen, uppger hennes advokat Thomas Bodström till SVT. Hon blev 90 år gammal.

– Hon dog lugn och stilla med sina närmaste omkring sig, säger advokat Thomas Bodström till Expressen.

Alice Babs led av Alzheimers vilket också ledde till hennes bortgång, säger Bodström. Hennes död var väntad.

– Vi är väldigt glada för de sista månaderna som vi fick med vår kära mamma. Hon hade det lugnt och bra där hon bodde, säger hennes dotter Titti Sjöblom via Bodström till Expressen.

I september 2012 berättade Titti Sjöblom att hennes mamma drabbats av en stroke, och i juni 2013 gick familjen ut med att Alice Babs drabbats av Alzheimers sjukdom.

Växte upp med musiken

Hovsångerskan växte upp med musiken. Hennes pappa var biografpianist och mamman sjöng ofta för Alice Babs och hennes syskon.

– Mamma och jag sjöng i stämmor ända in på ålderns höst, har hon berättat.

Jazzen kom in i hennes liv redan i tonåren då hon 1939 hörde Duke Ellingtons orkester under ett Sverigebesök. Men Alice Babs första inspelning som gjordes det året var Joddlarflickan.

Redan året efter, 1940, slog Alice Babs igenom stort i filmen ”Swing it, magistern!” och kom att bli en symbol för jazzmusiken i Sverige.

Totalt gjorde Alice Babs ett tjugotal musikfilmer. 1958 var hon Sveriges första representant i Eurovision Song Contest. Samma år bildade hon tillsammans med Svend Asmussen och Ulrik Neuman trion Swe-Danes som blev mycket framgångsrik och turnerade bland annat i USA, där Alice Babs framträdde i legendaren Ed Sullivans tv-show.

Duke Ellington

1963 inledde hon ett samarbete med Duke Ellington som skrev ett par av sina kompositioner bara bör Alice Babs röst.

– Han är min musikaliske fader, om man säger så. Jag har lyssnat så mycket på hans orkester så om jag improviserar och gör melodier så är de faktiskt färgade av hans musik, den finns i hela min själ, har hon berättat.

1972 blev Alice Babs utnämnd till hovsångerska som första artist utanför operan – två år senare blev hon ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Alice Babs avled på boendet där hon vårdats sedan en tid tillbaka. Hon blev 90 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Alice Babs är död

Mer i ämnet

Senaste avsnittet i SVT Play